Pitsimunat

Pörrön blogissa oli innostavia kuvia ja ohjeita kananmunien käytöstä (polymeeri)massatöissä. Olen joskus (1990-luvun puolivälissä?) hankkinut Cernit massapakkauksen kirjakaupan alehyllystä ja käyttänyt sitä tuolloin nukkekodin ruokien ja nukkien (vai nukkejen? :) ) valmistukseen. Jouduin ensin kuitenkin siivoamaan keittiön (askartelu)komeroa, että löysin kyseisen paketin. Eli hyödyllinen innostus tämä ainakin oli. Osa massapakkauksista oli avoimia, mutta muovipussissa kuten tämä käyttämäni valkoinen. En tiedä paheneeko massa avonaisessa pakkauksessa tai vanheneeko ylipäänsä ja onko noissa parasta ennen -päiväys. Jokin päiväys nimittäin mielestäni löytyi:

pvm-cernitissa.jpg

En ainakaan muista ostaneeni massoja vuoden 1996 jälkeen, että tuskin on valmistuspäivä. Jokatapauksessa halusin kokeilla vieläkö tuo massa “toimii” ja miten kananmunan päällystys onnistuu. Pidän koukeroista, joten päätin kokeilla niitä tästä valkoisesta massasta mitä oli eniten. Ensin meinasi usko loppua sen käsiin ja pöydän pinnalle murenevan massa kanssa, mutta puristelemalla, läiskimällä, pikkuhiljaa nyhertämällä se alkoi kuin alkoikin pehmetä ja pysyä koossa. Massan pyörittelin pöydän pinnalla pötköiksi. Päällystin neljä munaa ja sitten munat muhivat uunissa puolisen tuntia lämpötilavalitsimen 100-125 asteen puolivälissä. Todellisesta lämpötilasta ei ole aavistustakaan. Jätin munat uuniin jäähtumään ja menin nukkumaan.

Seuraavana päivänä näyttivät tältä. Munat olisivat minusta kauniit noinkin, jos olisi ollut sellaisia munia käytössä, missä ei olisi sitä pinkillä painettua ritirimpsua kuoressa. Kuoren rikkominen onnistui hyvin piikkiä ja parsinneulaa käyttäen.

Cernit koristellut kananmunat

Ja tässä ilman kananmunankuoria. Aika pitsimäisiä vai mitä?

Cernit munat

Ja vielä yksi erikseen. Tein tälle samasta massasta yksinkertaisen “jalustan”.

Cernit muna jalustalla

Yksi muna jäi vähän heikommaksi massan loppumisen takia ja yksi osa siitä jo kuorta irroittaessa irtosikin. Eli opinpa senkin, että koukeroiden täytyy kunnolla koskettaa toisiaan, että munasta tulee tukeva kauttaaltaan. Hauskaa puuhaa tämäkin. Nyt täytyy vielä keksiä lopuillekin massajämille käyttötarkoitus ja “paistaa” ne pois viemästä tilaa.

This entry was posted in Massat. Bookmark the permalink.

31 Responses to Pitsimunat

 1. virpi says:

  Mullakin on 20 vuotta vanhaa cernit-massaa. Eikä ole mennyt miksikään! Sun ideariihessä kyllä on kokoajan täysi tohina päällä! Tuokin on ihan päivän selvä juttu, että kananmunan kuoria voi käyttää muottina. Mulle vaan ei ole tullut mieleen, vaikka yritin miettiä jotain erilaista pääsiäiseksi! AIVAN IHANAT, hillityn kauniit ja tavallaan yksinkertaiset! Kokeilen ehdottomasti!

 2. Mari says:

  Mykistävän kauniita munia olet tehnyt! Koukerot tekevät niistä kauniin herkkiä.

 3. Tainuli says:

  Ihania! Ja taas uusi erilainen idea askarteluihin.

 4. Aurinkotuuli says:

  Ovatpa kauniita, WAU!! Kuten ovat kyllä kaikki työsi. Olet uskomattoman taitava :)!!!

 5. risulintu says:

  Virpi: Eipä olisi minullekaan tullut mieleen, ellen olisi lukenut kananmunan käytöstä massatöissä Pörrön blogista.

 6. Junsku says:

  Siis USKOMATTOMAT!!!!! Vau, kerta kaikkiaan. Todella tyylikkäät, sopii niin hillityn tyylikkääseen kotiin kuin runsaan romantikon röyhelöiden sekaan. Nyt rupes sormet syyhyämään….

 7. Nesse says:

  Onpa romanttisia pääsiäismunia! päällystitkö siis ihan tyhjentämättömät kananmunat, vai olit ensin puhaltanut sisuksen ulos?
  Kysyy hönö =))

 8. Tiitsa says:

  Upeita kertakaikkiaan.

 9. risulintu says:

  Puhallettuja, tyhjiä munia käytin.

 10. Tuija says:

  Onpas kauniita munia! Pakko päästä kokeilemaan!

 11. birletta says:

  Herkkiä ja kauniita pitsimunia! Ja herttaisia pupusia aikaisemmassa postauksessa. Hyvää pääsiäispyhien jatkoa Sinulle!

 12. Titti says:

  Voi miten kauniita! Eipä minun sormillani onnituisi noin ihanan ja herkän näköinen näpertely…

 13. Violet says:

  Oi, oi, ovat juuri minun makuuni!!!!

 14. Vanamo says:

  Oi kun kauniita. Itsekkin tossa kokeilin kun löysin laatikosta 1998 leimauksella olevaa massaa, mutta en mä saa niitä pysymään kasassa siinä munan päällä.

 15. risulintu says:

  Aluksi ne koukerot tahtoivat kyllä kieltämättä irtoilla, mutta massapötkylää ihan hieman painamalla se jää senverran kuoreen kiinni, että sen saa lisäkoukeroilla ankkuroitua parista suunnista. En tiedä auttaisiko munan pinnan käsittely (esim. kevyt hionta?) jotenkin, näitä en kyllä isommin päältä pessyt kuin vedellä. Ehkä massa jämähtää sitten liikaakin siihen vähemmän liukkaaseen pintaan eikä kuori enää irtoa massasta sen kovetuttua?

  Aloitin nuo munan pohjasta, missä painoin hieman sitä koukeroa lyttyyn, että kiinnittyi paremmin. Ja juuri siinä kohtaa näissä oli se tyhjennysaukko, minkä reunoille massa osittain otti paremmin kiinni kuin ihan pelkkään kuoreen.

 16. Maissi says:

  Onpa kauniin ja ihanan näköisiä :)

 17. Pörrö says:

  Hienoja, hienoja!.

  Toi päiväys on kuukaus ja vuosi milloin on valmistettu. Cernitissä on ollut valmistusvuosi aika pitkään esillä. Hyvin on säilynyt jos vielä muovautui muokkauskuntoon ja otti riittävästi itseensä kiinni pysyäkseen muodossa :)

 18. kangaskasa says:

  Todella kauniita munia ja koristeita!

 19. Susanna says:

  Tosi upeita!

 20. Tanja says:

  Tosi mainio idea! Täytyy itsekkin koittaa tehdä joku koriste.. Mukavaa kevättä muuten sinulle :) Olen kyllä usein käynyt, vaikkakin laiska kommentoimaan.. :)

 21. Susa says:

  Todella ihania!

 22. Heli says:

  Voihhh!!! Todella kauniita!

 23. meeri says:

  Hui! Nää on hienoja!!

 24. Jansky says:

  Aivan mahtavan kauniita!!!

 25. Johanna says:

  Tosi kauniita. Kiitos ideasta :)

 26. Ihania tosiaan!!!

 27. Liimanäppi says:

  Tosi ihania, millonkahan sitä ehtis tuotaki kokeilla. Ens vuonna täytyy alottaa pääsiäisaskartelut heti joulun jälkeen.

 28. MarLi says:

  Ihania, kauniita pitsimunia! Minäkin olen lukenut ohjeita Pörrön sivulta, vaan on nämä(kin) kokeilematta.,… mutta vielä joskus… Näistä vois tehdä jonkun pääsiäismobilen roikkumaan.. idea muhii :)

 29. Ama says:

  Aivan ihana idea!

 30. Julia says:

  Vau! En muuta sano! Fabergekin kalpenee näiden rinnalla! ;D Näitä täytyy kokeilla itsekin ensi pääsiäisenä. :) Kiitos ideasta!

 31. jaana says:

  Ja taas löytyi jotain ihanaa mitä pitää joskus muistaa koittaa!!!!

  Kaunista.