Puro -lapaset

Jäätyneet karpalot

Minäkin haksahdin tähän nättiin ja pehmoiseen lankaan. En ensin ajatellut lapasia, mutta kun sitten luin, että tämäkin huopuu niin täytyihän tästä lapaset tehdä.

Seuraavaksi tulikin sitten tenkkapoo, kun googletin ja luin monien huonoista vanutuskokemuksista tämän langan kanssa. Ajattelin, että kokeilen kuitenkin. On tässä sen verran monet lapaset meidän pesukoneessa suht onnistuneesti röykytetty.

Puro lapaset

 • Malli: peruslapaset
 • Lanka: Novita Puro, Jäätynyt karpalo
 • Kulutus: 100 g
 • Puikot: 7 mm puupuikot
 • Muuta: 40 silmukkaa, muuten miehen mitoin

Lankaa jäi vajaa puoli metriä. Neulon siis lapaset naisen silmukkamäärillä, mutta teen niistä aina ylipitkät, eli jopa pidemmät kuin miehille suositellaan. Meidän kone kutistaa lapasia melkein 50%. Päättely ja lapaset koneeseen 40 asteen 117 minuutin kirjopesuun. Pesuaineena jauhemaista Bioluvilia.

Ohjeiden vastaisesti EN laita pesukoneessa vanutettaviin lapasiin kiinni mitään muoveja, vaan tungen peukkuihin lasten pienet sukat, sillä parittomia pikkusukkia meillä on vaikka hurumykket.

25 minuutin pesun jälkeen kurkistin koneeseen ja tarkastin lapaset. Samalla poistin sukat pois peukuista. Pientä venyttelyä ja taas kone jylläämään. Kännykän ajastin päälle vartiksi ja sitten taas uusi kurkistus. Koska koko oli jo passeli, joten päätin ottaan lapaset pois, harjasin pintaa hieman ja huuhtelin ne käsin. Venyttelin lapaset muotoonsa ja laitoin vielä loppulinkoukseen mukaan.

Kuivumisen aikana vielä vähän venyttelyä ja siinähän ne: superkivat lapaset!

Puro lapaset

Pikkuisen noottia tekee mieli kyllä antaa langan väristä. En nimittäin huomannut ostaessani katsoa värieränumeroa ollenkaan.

neulepintaa

Neuloin ensin vasemman käden lapasen (kuvassa ylempänä) ja siinä värit olivat minusta huippuhienot. Toisessa kerässä sinistä ei ole juuri yhtään ja sekin vähän hailua ja likaista. Siinä kohtaa iski lievä pettymys. Tuo kerä on varmaan sieltä väriastian reunoilta, mihin ei ole väriä enää kunnolla riittänyt ja osa väreistä on jäänyt tylsän hailakoiksi. Minun silmääni tuo kerä ei ole kyllä priima väreiltään. Värieron olisi kyllä noita keriä tutkimallakin havainnut, mutta ostohuumassa se jäi tekemättä.

Kuitenkin ihan passelit lapaset. Huopasesta neulottuihin lapasiin verraten hieman ohuemmat ja taipuisammat. Ehkäpä kokeilen näitä vielä lisää, mutta tällä kertaa muistan tarkastaa myös värierän vyötteestä. Iltanuotiokin nimittäin houkuttaa :)

lapaskollaasi

Värikästä viikon jatkoa!

This entry was posted in Neulonta, Pesukonevanutus. Bookmark the permalink.

15 Responses to Puro -lapaset

 1. Kaijaleena says:

  Ihan näpsäkät lapaset. Olen tehnyt noita pesukonelapasia vain hahtuvasta. Mutta täytyypä kokeilla tuosta purostakin, kun on niin syötävän hemaisevaa lankaa. Olen nimittäin kerran hyplännyt sitä kaupassa, mutta kun en silloin oikein tiennyt mihin käyttäisin, niin jätin sinne.
  Pirtin hahtuvan pesukonehuovutuksen kyllä taidan. En muuten pane peukkuihin mitään täytettä, kyllä ne aukeavat kun työntää käden lapasen sisään silloin, kun sitä koneesta ottaessa venyttelee muotoonsa. Huopasta en ole koskaan käyttänyt.

 2. miiah_ says:

  Kylläpä tuli ihanat lapaset värierosta huolimatta!!!

 3. nirunaru says:

  Minä tarkastin värierän ja siitä huolimatta ihan erilaiset kerät olivat. Kivan tuntuistahan se lanka kyllä on. Ja hyvin sait huopumaan, nättiä jälkeä.

 4. Hanna says:

  mageet =o) t:Hanna

 5. nirunaru says:

  kaksi kerää meni baktukseen ja se on minusta melkoisen hyvän kokoinen.

 6. wiiks says:

  On muuten ihkut!!

 7. Anne says:

  Oliko lapasten ohje vyötteessä vai mistä sellaisen saisi?

 8. risulintu says:

  Ohje löytyy Huopasen vyötteestä ja sitten Novitan sivuilta:
  http://www.novita.fi/index.php?cms_cname=neulemallisivu&nlm_id=92036

 9. Matleena says:

  Ai sinä olet jo tehnyt ja minä vasta suunnittelen! ;) Hyödyksi siis kokemuksesi minulle, kiitos sinulle! Kauniit lapasistasi tuli värierosta huolimatta!

 10. Tellu says:

  Herkulliset lapaset. Tulin tänne toistamiseen katsomaan valmistuprosessiasi. Aion kokeilla, vaikka tajuntaan on iskenyt varoitus “elä huovuta puroa” ;) Täytyy myös yrittää säätää omaa ohjetta ja konehuovutus. Onnistuneet värikkäät lapaset olisivat kivoja joululahjoja.

 11. risulintu says:

  Tulenpa Tellu visiitille katsomaan kuinka homma luonaa. Puron kanssa kannattaa olla varovainen, mieluummin liian vähän kuin liikaa vanutusta.

  Taitaa olla täälläkin uusi lapaspuuha edessä. Menin nappaamaan pihalta yhden maalisutinliotuspurnukan roskapussiin ja kas.. nyt nuo kivat lapaset haisee ihan tärpätiltä :( Mahtaako haju ikinä haihtua niistä? En ensin huomannut hajustumista ja tungin lapaset kaulurin kanssa samaan paikkaan. Ja ikävä kyllä se haju tarttui myös kauluriin.

 12. Kaisla says:

  Tuolla ylenpänä on kommentti “On tässä sen verran monet lapaset meidän pesukoneessa suht onnistuneesti röykytetty.”

  Kun painaa On-sanaa, tulee kuvaan ihkaihanat lapaset! Voitko kertoa vähän niiden valmistuksesta. Missä vaiheessa koristelu on laitettu jne. Olen aika tumpelo, mutta noita haluaisin koittaa.

 13. risulintu says:

  Kiitos Kaisla kommentistasi. Tulppaanilapasista olen kertoillut vanhan blogin puolella. Tässä on linkki ko. lapaspostaukseen:
  http://risulintu.vuodatus.net/blog/264767/aloituksia-ja-jotain-valmistakin/

 14. risulintu says:

  Tilannetietoa lapasista: kahden talven käytön jälkeen lapaset ovat venuneet isommiksi ja sormien kohta kämmenen puolelta on kulunut melko ohueksi. Huopasesta neulotut lapaset ovat siten kyllä kestävämpiä.

 15. Inkivääri says:

  Näissä langoissa joka kerä tuntuu tosiaan olevan yksilöllinen, joten värien täsmäys ei onnistu edes samassa värjäyserässä.