Mustikanvarpukranssi

Tällä viikolla tein vähän isomman mustikanvarpukranssin. Leveyttä tällä kranssilla on uloimmista varvun kärjistä mitaten melkein 50 cm. Muhkeuttakin löytyy.

mustikanvarvuista sidottu kranssi

Tallaiseen jättikranssiin uppoaa aivan uskomaton määrä varpuja. Vaikka olen tehnyt näitä jo aika monta, niin joka ikinen kerta kerätyt varvut loppuvat kesken.

Varastoon en varpuja kerää, sillä kuivina ne ovat liian hauraita sidottavaksi. Mahtaisikohan kuivia varpuja voida liottaa sidontaa varten? Tuota voisi kokeilla jos olisi tilaa mihin varpuja varastoida.

mustikanvarvuista sidottu kranssi

Kranssi on senverran suuritöinen, että teen näitä vain tilauksen mukaan. Hintaahan tällaiselle tulee, mutta se selittyy yksinkertaisesti sillä, että varpujen keräämiseen menee aikaa, kranssipohjan tekemiseen ja sitomiseen vielä enemmän ja maalauksiinkin täytyy varata aikaa.

Vaikka varpu on omasta metsästä, ei sitäkään voi ihan ilmaisena pitää. Ja kun työn hinnan päälle pitää sitten vielä lisätä vähintäänkin arvonlisävero, niin on selvää ettei tällainen kranssi kilpaile hinnallaan tuontitavaran kanssa. Laadullaan toivottavasti kuitenkin.

varpukranssi läheltä

Vanhasta nettiartikkelista luin, että mustikanvarpuja tuodaan tänne Saksasta. Siellä ilmeisesti osataan hyvät keruumenetelmät. Tässä metsien maassa se tuntuu aika uskomattomalta. Minä en tehokerää. Varpuja “takapihalta” kerätessäni en raasta ja katko niitä alas maanrajaan asti vaan yritän leikata siten, että varpu jatkaisi kasvamistaan latvottunakin. En myöskään leikkaa yhtä kohtaa ihan kaljuksi, vaan otan varvun sieltä varvun täältä. En halua “ryöstää” luonnosta materiaalia, vaan ottaa sitä ikäänkuin hoitotoimenpiteenä. Mustikoita nämä oman metsän varvut eivät ole jostain syystä koskaan kourallista enempää tuottaneet, joten siksi aika hyvillä mielin verotan kasvustoa vähäsen.

Olen katsellut muutaman marketin joulukoristevalikoimaa enkä voi käsittää kuinka halvalla tuontikransseja pystytään myymään. Ei voi kuin ihmetellä kuinka vähän tuontikranssin tekijä työstään saanee korvausta. Kransseja ei kai sentään missään vielä koneellisesti tehdä vaan takana on aina jonkun kädet ja käsityö. Valitettavasti varmaan myös monet lapsen kädet. Kädet, joiden pitäisi saada leikkiä. Tähän viimeiseen asiaan en valitettavasti osaa todeta muuta kuin, että “maailma on”. Jokainen voi, ja näinä aikoina se kannattaakin, silti suosia kotimaista ja aikuisten tekemää käsityötä.

Tästä masentavasta säästäkin huolimatta toivon teille mukavaa viikonlopun odotusta.

This entry was posted in Kodin koristeet, Kranssi, Luonnonmateriaalit, Tilauksesta and tagged , . Bookmark the permalink.

18 Responses to Mustikanvarpukranssi

 1. Una says:

  Niinpä.
  Itsekin olen muutaman kerran mustikanvarvuista kransseja tehnyt ja aika hurjasti niitö saa kerätä ennen kuin edes yksi kranssillinen on kasassa.

  Jos kiskoo varvut juurineen, ei siihen paikkaan tule mustikoita. Niin se on. Ihana olit kun laitoit luonnonsuojelullisiakin näkökumia tähän postaukseesi.

  Ja kranssit ovat ihanat. =)
  Sopivat mihin tahansa.

  Niin rikkaan kuin köyhemmänkin iloksi. <3

  Sinullekin hyvää viikonloppua.

 2. Hanna says:

  Ihanan kranssin olet kyllä tehnyt. Niin tuuhea, mutta samalla ilmava. Jos ei ole itse koskaan tehnyt mitään käsillään, niin ei voi tajuta miten työläitä suurin osa käsitöistä on. Mutta kyllä niitä on niin mukava tehdä. Se hinnoittelu onkin sitten jo ihan toinen juttu. Käsitöitä tekevä kyllä osaa arvostaa hyvin tehtyä =o) Kranssisi on niiiiiiin upea. t:Hanna

 3. Pia says:

  Upea kranssi

 4. Possumamma says:

  Olet varmaankin joutunut törmäämään usein siihen, että valitellaan, että “kuinka sieltä ja sieltä marketista saa SAMAN (öö?!) tuotteen niin ja niin halvalla”! Toi on todella raivostuttavaa; ihmiset ei edelleenkään valitettavasti osaa arvostaa käsityötä / ajatella sitä, että kuinka suuri vaiva siinä on! Mutta, toivonmukaan arvostus kasvaisi, jotta teidän käsityöläisten on mahdollisuus meitä muita ilahduttaa taitavilla töillänne!

  Onkos muuten tälle vuodelle tulossa joulukalenteria? Se sun viime vuotinen oli mun ehdoton lemppari!:)

  Terkuin räkäpää Possumamma

 5. tiinaf says:

  Upea kranssi!

  Tuo mustikkainen kranssi on minusta vaan niin kauniin pelkistetty! Aikaa kuluu tosiaan tuollaisen tekemiseen uskomattoman kauan. Ja varpuja kans. Minultakin loppuu aina varvut kesken, vaikka tuntuu, ettei muka voi. Kyllä voi. Joka kerta :-)

 6. Pajupirtti says:

  Samoilla apajilla ollaan samoiltu lähiviikkoina joskaan ei samoilla tiluksilla:D
  Minunkin kranssista tuli tosi muhkea.Varman saman kokoinen kuin tuo sinun omasi. Valkoinen väri antaa siihen lisäpiristettä.
  Sekin on ihan kiva kun antaa vihreän vain ruskettua vanhetessaan.Mun vihreeseen meni melkein täysi, täyteenahdettu, muovikassillinen varpuja.Jätin taustapuolen paljaaksi jotta sen saa helpommin oveen kiinnitettyä kuten sen saaja halusi.
  Innostavia varpuiluja ja muutenkin iloista joulunodotusta sinne Risulinnun pesään.
  Kaisa

 7. risulintu says:

  Kiitos kommenteistanne Una, Hanna, Pia ja tiinaf.

  Possumamma: kyllähän tuota kuulee. Eikä minulla markettavaraa vastaan mitään ole. Hyvä, että sillekin on ostajia, muutenhan kauppiaat olisivat pulassa. Meidän onneksi myös käsityönä tehdylle on kysyntää.

  Pajupirtti: vihreä mustikkakranssi on tosiaan hieno ja ainahan senkin voi sitten rusketuttuaan suihkia haluamallaan värillä. Tästä haluttiin nimenomana valkoinen ja siksi saatoin käyttää seassa myös jo metsässä ruskettuneita varpuja. Kokeilin sekaan myös virpiangeron risua, mutta se on paljon hauraampaa.

 8. Kyyhky says:

  Aivan ihana kranssi.Kiva että mainitsen tuon luonnon hyvin voinninkin. Se on hyvä muistutus meille jotka samoissa puuhissa metsässä hääritään. Ei siis revitä ,vaan nätisti napsitaan sieltä täältä. Mustikan juurakko on yleensä noin 15 vuotta vanha ja maanpäällinen marjova varpu noin 8 vuotta vanha.Jotta arvokkaita kransseja siltäkin kannalta….

 9. risulintu says:

  Kiitos Kyyhky. Kranssi on kyllä minustakin kaunis. Kumpa joskus jaksaisi tehdä omalle seinällekin samanlaisen. Usein se on juuri niinkuin siinä vanhassa sanonnassa “suutarin lapsilla jne”. Kiva kun laitoit tietoa tuosta varvun iästäkin. Netistä löysin semmoisenkin tiedot, että ikää varvulla voi olla jopa 30 vuotta.

 10. Tuula says:

  Kerrassaan komea kranssulin oot putkauttanut. Mojovat mitat! Harrastan samanlaista mustikoittenlatvontaa kuin sinäkin, vaikka meidän lähimetsät onkin oikeastaan pelkkää mustikkaa. Ja sinun sammaltyösi ovat hauskoja, itse tein ensimmäisiä sydämiä menneellä viikolla. Sitäkin saa kantaa aika määriä kun jotakin tekee. Mutta kivaa on :)

 11. Nina says:

  Hei Risulintu! :)
  Yhdyn edellisiin kommetoijiin, että todella kauniin mustikanvarpukranssin olet tehnyt.
  Varpua menee tosiaan melkoisesti noihin kransseihin, mutta onneksi on kuitenkin uusiutuvasta luonnonvarasta kyse, kun muistaa vain taittaa varvun oikein maasta.
  Kiva, kun siis kirjoitit asiaa tuontikransseista ja luonnonsuojelustakin.
  Työniloa joulusesonkiin!:)

 12. risulintu says:

  Kiitos Nina. Toiselta tekijältä saatu myönteinen palaute tuntuu erityisen mukavalta :)

  Niinhän se on, että varpu uusiutuu kun sille annetaan mahdollisuus, eikä kiskota sitä juurineen maasta. Ja pitää myöskin muistaa, että kyse ei missään nimessä ole kertakäyttötuotteesta. Mustikkakranssin käyttöikä on juuri niin pitkä kuin sitä jaksaa hellästi säilytellä ja silloin tällöin tuulessa heilutella, että pöly irtoaa.

 13. Hanne says:

  Tosi kaunis kranssi! Mustikanvarvut ovatki kivoja koristeita, sekä lehdellisinä että lehdettöminä.

  Niin, lasten kädet ovat varmasti tehneet monet meilläkin myytävät edulliset tuotteet. Tai sitten aikuiset kurjalla palkalla kurjissa oloissa. Siitä se edullinen hinta tulee.

 14. risulintu says:

  Kiitos Hanne. Mustikasta saa tosiaan monenmoista kivaa sekä syötäväksi että koristeeksi.

 15. Pinja says:

  Hei miten näitä nyt tehdään? Mistä se “pohja” on tehty, ja miten sen saa pysymään ympäränä? Millä varvut kiinnitetään tuohon, ja pitääkö niiden olla kuivia vai ihan suoraan siihen kun ruvetaan tekemään näitä. Laitatko myös niitä nippuina, sivuille, pohjalle ja päälle, joka puolelle? :) Toivottavasti vastaisit näihin ja kertoisit jos jotain muuta tärkeää olisi!? Sun tekemät on aivan upeita!

 16. risulintu says:

  Hei Pinja. Kranssirungon voit tehdä vaikka muutamasta pajunvitsasta ja vahvistaa rautalangalla parista kohtaa tai kokoaan, ellet saa muuten sitä pysymään kasassa.
  Mustikanvarvut kiinnitetään kehälle pieninä nippuina puolalankaa apuna käyttäen juuri kuten kuvasit. Varvut pitäisi kiinnittää mahdollisimman pian keräämisen jälkeen, sillä kuivuessaan niistä tulee hauraita (herkkiä katkeamaan). Varvut pitää myös sitoa tiukasti kranssipohjaan, sillä varpu kutistuu kuivuessaan. Yleensä lopetus kohta on se vaikein, eli miten saada saumakohdasta “näkymätön”. Jos liitoskohta jää vähän kaljuksi niin asiaa voi korjata vaikka rusetilla tai muulla koristeella. Jos haluat maalata kranssin, annan kranssin ensin kuivua muutamia päiviä.

  Minusta mustikkakranssista kannattaa ensin nauttia vihreänä, jollaisena se säilyy pitkään. Pikkuhiljaa varpujen vihreä väri vaihtuu ruosteenruskeaksi ja sillon voisi olla hyvä hetki spraymaalaamiselle, jos tuo lopullinen väri ei miellynä.

  Toivottavasti tämä selvensi asiaa edes vähäsen :)

 17. tiina kuosa says:

  Paljonko mustikan varpu kranssi maksaa? Onko muunlaisia oransseja tarjolla ja mihin hintaan?

 18. risulintu says:

  Mustikanvarpukranssi ja muut kranssitiedustelut otan mieluiten sähköpostiini info (at) risulintu.net