Sisustustikapuut

Näistä olen haaveillut pitkään ja viimein sain ne tehtyä.

narua ja heinäseivästä

Viikonloppuna valikoin jemmastani kaksi eniten samanpaksuista ja yhden vähän ohuemman heinäseipään. Mittailin niitä silmämääräisesti ja arvioin tikkaiden tulevaa korkeutta. Merkkasin katkaisulinjan naulalla raapaisemalla ja kävin päräyttämässä seipäiden alapäät sirkkelillä poikki. Sitten asettelin puut vierekkäin maahan ja jatkoin välipuolien pituuden pohdintaa.

Mittaa, vatupassia tai kynää en näissä käyttänyt. Yksi naula ja silmät riittivät mittaamiseen. Puolat katkaisin vähän vinoon, koska halusin tikkaista A-malliset.

heinäseivästikkaiden alaosa

Kokosin tikkaat ruuveilla, joille porasin ensin reiät. Pimeys meinasi keskeyttää puuhat, mutta valmista tuli juuri ennen pimeää. Liitoskohdan ja ruuvin peitoksi kiedoin sisällä vielä paksua luonnonnarua. Sitten pesin tikkaat kevyesti.

heinäseivästikkaat sivulta

Kasauskaveria kannattaa käyttää jos semmoinen löytyy. Näistä tikkaista tuli melkein kaksimetriset, ja ylimpien puolien paikan katselu ja reiän poraus ilman mittavälineitä oli lyhyelle varrelleni ihan kiitettävä saavutus.

heinäseivästikkaat

Tikkaat ovat nyt salissa, minne niitä havittelinkin ja tarkoitus oli käyttää noita torkkuhuopien säilytykseen. Tarkoitus tosiaan, mutta vasta jälkikäteen hoksasin, että mittaa olisi sittenkin kannattanut käyttää ja mitata peittonsa taiteltuna. Ehkäpä nämä siirtyvät seuraavan inspiraation iskiessä talossa muualle ja teen saliin uudet, vähän leveämmät tikkaat.

Kesällä Nallesta neulottu Lumi -huivi tuohon nyt ainakin näkyy mahtuvan kivasti. Ja kyllähän tikkaille on mukava ripustaa yhtä sun toista muutakin koristetta tai kietoa niihin vaikka jokin valosarja.

heinäseivästikkaat ja Lumi huivi

Seuraava käsityö salissa (=olohuoneessa) olisi tuon ylemmässä kuvassa punaisena pilkottavan nojatuolin irtohupun teko. Kappaleetkin on jo lähes kaikki leikattuna, mutta usko homman onnistumiseen puuttuu. Sitä seuraavaa inspiraatiota odotellessa toivon sinulle oikein mukavaa lokakuuta.

This entry was posted in Rustaus, Sisustus, Vanhasta uutta and tagged . Bookmark the permalink.

11 Responses to Sisustustikapuut

 1. savisuti says:

  Ihanat tikkaat! Hieno idea tehdä tikkaat heinäseipäistä (ja mistä ne löysitkään) ja tosi hyvältä näyttää salissanne!

 2. risulintu says:

  Kiitos Savisuti. Vaikka tämä on vanha maalaistalo, ei täällä ole mitään vanhaa rekvisiittaa enää jäljellä. Eli heinäseipäitä on tänne muutamia ihan ostamalla hankittu.

  Nuoria kuusenrankoja kuorimalla ja jättämällä tikkaat/rangat ulos sateeseen ja aurinkoon kunnes harmaantuvat pääsee kyllä samaan tulokseen.

  http://fi.wikipedia.org/wiki/Hein%C3%A4seiv%C3%A4s

 3. miiah_ says:

  Voi ihanat, mä oon haaveillu ihan samanlaisista! Ajattelin käydä kysymässäkin, josko naapurista irtois muutama heinäseiväs :)

 4. Hanna says:

  Makeet tikkaat =o) t:Hanna

 5. Eija says:

  Juu, jopas tulikin kivannäköiset:)
  Minullakin olisi pihalla kolme seivästä ja miettinyt ihan että tuliskohan niistä jotkin tikkaat, ne voivat olla ehkä vähän liian paksut.

 6. Hanne says:

  Oi, onpa ihanat! En ehkä heinäseipäistä vaan jostain muuta voisin luvallasi kopioida ideasi. Olenkin ajatellut, että haluaisin tikkaat huusholliini.

 7. raija says:

  Tulipa hienot…minulla on ihan samanlaiset ajatukset..heinäseipäät on valittu ja odottavat vaan inspistä. Kyllä ne nyt valmistuu..Tahtoo tuollaiset :D

 8. risulintu says:

  Hanne: eiköhän tikapuut ole “keksitty” jo moneen kertaan ja variaatioita ja materiaalivalintoja lienee yhtä monta kuin tekijää. Näistä tuli nyt vain minunnäköiset. Seuraaviin kiinnitän ehkä puolat sivupuiden päälle. Niin se on helpompi tehdäkin.

  Mukava myös kuulla, että en ole ainoa jolla toteutus jää joskus pitkäksikin aikaa haaveiluasteelle :)

 9. Lissu says:

  Kauniit tikkaat! Mun on pitänyt tehdä jo pitkään tuollaiset, mutta en ole saanut aikaiseksi…

 10. Anne says:

  Ihanat, tosi ihanat tikkaat! Itse puhuin kädentaitopiirissämme, että sain idean ja inspiraation seipäästä valmistettaviin tikapuihin, mutten ole ihan varma miten toteuttaisin ne. Opettajamme, Katjuksa-blogin pitäjä vinkkasi täältä löytyvän apua – näistä saikin hyviä vinkkejä, kiitos sinulle :)

 11. risulintu says:

  Kiva kuulla kaima, että sait vahvistusta inspiraatiollesi :)

  Näitä tikkaita koristaa nyt valot ja ja täältä blogistanian vaihdoista saatu Tilda-enkeli. Ja alimmille puolille mahtuu kyllä pari peittoakin vaikka ensin ajattelin, että näistä tuli liian kapeat.