Piikkilankakruunu

Olen virallisesti aloittanut lahon navettarakennuksemme purkamisen. Tai no, ainakin muutaman ikkunaruudun osalta. Pokaa irrottaessani meinasin lentää pyrstölleni, kun jäin jalastani johonkin kiinni. Ei paremmasta väliä, sillä sotkuinen mytty rautalankaahan se sieltä heinän seasta pilkotti.

Otin ruosteisen aarteeni verstaalle mukaan. Sieltä löysin rautalangalle kaveriksi vielä ruosteisempaa piikkilankaa. Pikkuisen vielä mukaan uutta, taivutuksen paremmin kestävää rautalankaa ja kas..

Piikkilankakruunu

Koska materiaalini oli jo todella patinoitunutta ja säidenpieksämää, yritin laittaa uudetkin rautalangat pikkuisen vinksin vonksin. Ei liian nätisti, että romuromanttinen tunnelma säilyisi. Monesti tuntuu, että jotkut jutut menevät “pilalle” liialla siisteydellä. Nyt yritin oikein tarkoituksella olla oikomatta liikaa.

Alaosan kiemuroihin voisi kenties ripustaa muutaman kristallin, mutta varastossani ei tällä hetkellä semmoisia ollut. Mitä mieltä olet, kaipaako kruunu niitä lainkaan, vai onko se parempi ilman?

Piikkilankakruunun kynttilä

Kynttilöille taivutin uudesta rautalangasta kiemuraiset “pötkylät”. Pötkylöiden kiinnityksessä kranssiin menikin sitten muutama tovi.

Helpommallakin homma hoituu, jos käyttää kranssissa kuusenkynttiläklipsejä (mikähän niiden virallinen nimi lieneekään?). Minullakin on niitä, mutta ne ovat liian uuden ja puhtoisen näköisiä. Mitä lie ainetta, kun eivät edes suostu ruostumaan. Mahtaisiko se “ruostutusaine” auttaa? Tiedättekö millä nimellä ja missä (nettipuodissa) sitä myydään?

kynttilät kuusenklipseillä piikkilankakranssissa

Oikeita kynttilöitä poltettaessa täytyy tietenkin olla tooosi varovainen. Enemmänkin ajattelin pikkukynttilöitä kruunuun vain koristeeksi, mutta valvotusti niitä tietenkin voi polttaa. Kirjoittelin jo toisessa blogissani aiheesta enemmänkin, joten nyt tyydyn vain toivottamaan teille

tunnelmallista viikonvaihdetta!

This entry was posted in Kodin koristeet, Rautalanka, Ruoste, Sisustus. Bookmark the permalink.

16 Responses to Piikkilankakruunu

 1. Kati says:

  Olen nähnyt metalliesineitä ruostutettavan patinointiaineella, jonka nimi taisi olla rust set, tai joku. En kyllä osaa sanoa soveltuuko se alumiinille, jota kynttiläklipsit luultavasti ovat. Kaunis kruunu, minä en lisäisi siihen mitään, se on juuri hyvä noin.

 2. Possumamma says:

  Kaunis kynttiläkruunu, joka ei välttämättä kaipaa mitään lisäkoristetta, mutta jos jotakin siihen laittaisin, niin muutaman huovutetun sydämen, ainakin jouluksi:)

  Mulla ollut kanssa sormet kipeänä viime päivät; tullut näprättyä piikkilangasta kransseja, enkä mä ikinä osaa mitään tehdä hanskat kädessä…

 3. Hanna says:

  Tosi kaunis kruunu, joka ei mielestäni kaipaa mitään extraa. Tosin sitä voi koristella kauden mukaan: syksyllä kuivattuja pihlajanmarjoja sinne tänne, jouluna tosiaan muutama kristalli antamaan juhlavan tunnelman ja pääsiäisenä pari valkoista höyhentä roikkumaan.

 4. risulintu says:

  Kiitos. Piikkilankajutuissa taitaa kyllä kauneus olla katsojan silmässä. Kaikki eivät varmasti tykkää. Täytyy kokeilla vielä vähän toisenmallista kruunua kun löytyi jemmasta vanha ruosteinen lampunkehikko.

  Possumamma opettelee nyt kiltisti käyttämään kunnon hanskoja, varsinkin jos on uudempaa (terävempipiikkistä) piikkilankaa. Tässä ei isommin enää piikit pistä, mutta ruostetta irtoaa, joten siksi hanskat ihan paikallaan.

  Täytyypä katsella ruostutusainetta.. vaikka jonkun tulevan projektin varalle. Tässä ainakin yksi aine.. http://www.pintanikkarit.fi/kauppa/index.php?tid=42 ja vielä kivoja käyttävinkkejäkin tuolla. Ruosteinen kupla on tosi hieno.

 5. miiah_ says:

  Ompa ihana!

 6. Minna says:

  Kaunis! Mulla on tehty kattokynttelikkö kokonaan piikkilangasta joskus vuosia sitten ja silti on vielä hyvin muistissa, kuinka hankalaa se oli. Ruosteisimmat kohdat katkeilivat, piikit yrittivät tunkea hanskojen läpi, kynttilöitä pitävät ‘kiepit’ eivät meinanneet asettua ja vieläkin kynttilät niissä meinaavat kääntyä vinoon.

  Minulta löytyy (jos viitsii etsiä) vanhoja kuusenkynttiläpidikkeitä – patinoituneita eikä ollenkaan kiiltäviä. JOS ne löydän kun jossain vaiheessa aloitan alakerran romuvaraston siivoamista, muistan sinua. Tarkoitus on siivota nuo varastot tämän vuoden puolella, mikä todennäköisesti tarkoittaa vuoden 2011 loppuun mennessä, mutta jos ne vielä silloin kelpaavat, niin saat.

 7. Minna says:

  Niin siis piti kirjoittaa, että niitä on minulla iso pussillinen, joten muutaman antaminen ei tunnu varastossa (joka on kadoksissa) lainkaan :)

 8. Päivikki says:

  Voi kuinka kaunis kruunu!
  Ei se oikeastaan kristalleja tarvitse. Samanlaisesta olen haaveillut kun tuolla takapihalla on naapurin ruosteinen piikkilanka vyyhti. Huomaisikohan naapuri jos kävisin sen vohkimassa ;D ehkä mukavampi kuitenkin luvalla…

 9. sasu says:

  Todella kaunis kruunu. Minä tein myös joitakin aikoja sitten samantyylisen ja laitoin siihen juuri niitä klipsuja sekä kuivattuja ruusuja. Kuva löytyy blogistani jos kiinnostaa.

  Minä myös keräilen noita vyyhtejä ja eräs metsämies minulle niitä kuskasikin metsästä, kun ihmiset olivat niitä sinne jättäneet sen jälkeen kun niiden käyttö laitumilla kiellettiin. Joten jos vyyhdit kiinnostaa, kannattaa kysellä metsässä liikkujilta ovatko jossain vyyhtejä nähneet.

 10. sasu says:

  Tässä vielä linkki siihen:
  http://pietu.vuodatus.net/blog/388983/piikkilankainen-kattokranssi/

  Jälkikäteen on harmittanut liian “uudet” kiinnitystangot. Klipsit ovat myös vaihtuneet ruosteisempiin joita onneksi löysin.

 11. Pajupirtti says:

  Heissan Risulintu. Pikkilanka on munkin mieleen. Tosin herkkää katkeamaan se säidenpieksemä. Ruostemaali on nimeltään Instant Rust. Sitä saa ainakin hyvinvarustetusta K-Raudasta.
  http://www.hanart.fi ja http://www.liberon.fi – sivuilta löytyy tietoja.
  Pajupirtissä olen kokeillut rautalankakranssiin sitä , käyhän kurkkimassa.
  Kirpsakoita syyspäiviä sinne pesälle.
  kaisa

 12. ese says:

  hei. vanha niksi tehdä kattokruunu piikkilangasta.ei ole sinun keksimäsi.

 13. risulintu says:

  Ei varmasti olekaan keksimäni, enkä mielestäni yrittänytkään tätä omaksi ideaksi omia. Tarkoitukseni oli vain omalta osaltani innostaa muitakin romujen käyttöön. Parempi piikkilanka kranssina katossa kuin maastossa jonkun metsäneläimen jalassa kiinni. Pahoittelen jos ilmaisin asiani huonosti.

 14. kesän lapsi says:

  Tosi magee kranssi!!! Mulla on myös kerä piikkilankaa, mutta ajattelin siitä sydäntä ulko-oveen. Toivottavasti lankaa riittää kranssiksikin!

 15. Sanna says:

  Mielettömän kaunis kruunu. Meidän tilaltakin löytyy vaikka ja mitä ihania aarteita – aarteen metsästykseen siis!

 16. Merja says:

  Ihana <3 Itse ostin käsityömessuilta myös aivan ihanan piikkilankakruunun kattoon. Siinä on ylhäällä pieni piikkilankaympyrä, alemmassa isommassa ympyrässä on 5 vanhan ajan kuusenkynttiläpidikettä joissa kynttilät. Niiden kohdilla on piikkilankaan kiinnitetty pienet ruutukuvioiset rusetit ja isoja pähkinöitä ja “timantti” (?) ripustettu koristeeksi. Keskellä kruunua roikkuu ketjun varassa pieni kaunis lyhty johon saa tuikun laitettua. Toinen vaihtoehto oli messuilla saman tyylinen, mutta lyhdyn tilalla roikkui ruostunut vanha hevosenkenkä. Todella kaunis sisustusjuttu tällainen <3 Ja sitähän tosiaan voi koristella hiukan vuoden aikojen mukaan. Kun muistaa, että mikään koriste ei pääse syttymään..