Kanervakranssi

En ole heittäytynyt pelkästään neulomaan, vaikka viime aikoina blogin annista voisi kai niinkin päätellä. Tänään tein pitkastä aikaa kranssin (ja samalla huomasin taas kuinka tärkeä tälläisen suht lyhyenkin ihmisen selälle olisi riittävän korkea työpöytä). Kranssin sisään kätkeytyy kuivasta pajusta väännetty vanne. Kanervat on kiinnitetty vanteeseen puolalangalla.

Kanervakranssin osa

Kokeilin kuvata kranssia mm. kalliolla ja keinussa, mutta enpä osannut vangita kanervankukkien kaunista hehkua kuviin. Muutenkin kuvista tulee pienennettynä melkoista suttua. Käytössä ei tosin olekaan kameran paras kuvanlaatu, ehkäpä silläkin on osuutta asiaan. Täytyypä testata kun ehtii sitäkin.

Kanervakranssi keinussa

Kuvaustilannetta vaikeutti myös tämä rapsutuksen tarpeessa ollut kaveri..

Sohvi kissa keinussa

.. mistä ei sitten kuitenkaan tunnu saavan kuin linssinpuskukuvia.

Sohvi kissa

En vielä käsitellyt kranssia mitenkään kun mietin mikä olisi kestävin ratkaisu. Viime vuotinen, vasta marraskuussa kerätystä kanervasta tehty, kranssi on pitänyt ruskeat kukintonsa ja “neulasensa” hiuslakkakäsittelyllä. Mietiskelin myös, että täytyy kokeilla johonkin varvunpätkään kunnon spraylakkaa. Mitenköhän se oikea kuivakukkalakka mahtaisi käyttäytyä ulkona?

Kanervakranssi kalliolla

Ja vihdoin olen päässyt ensikosketukseen myös osmankäämien kanssa. Keräsin eilen muutaman lehden ja tänään kokeilin suikalointia ihan perushaarukalla. Hieman tiheämpipiikkinen olisi haarukkani voinut olla, mutta kyllä nuo nut jotenkuten riivittyjä ovat. Vielä kun ehtisi näistä jotain tekemään.. vaikka kauniitahan ne ovat ihan noinkin, vai mitä?

Riivittyä osmankäämiä

Ja sitten varmaan pikapuoliin tulee juttua myös kasvivärjäyksestä, sillä värjäyskattilavajeessani älysin kysyä kattilaa myös anopilta ja sain kuin sainkin kaksi kattilaa, joista toinen (15l emalikattila) sopinee värjäykseen. Alumiinikattila (7,5l) ei lukemani mukaan ole paras alumiinin liukenemisen vuoksi, mutta ties mitä lisäsävyjä siitä lankoihin tulisi.

Värjäyskasvitkin keräsin jo, mutta täytyy hankkia lainaksi vielä irtokeittolevy, sillä ainakaan meidän kaasugrillin sivukeittimellä ei tahtonut edes perunavesi kiehua, kun sitä kerran kokeiltiin. Kasvivärjäyksestähän on ollut viimeaikoina ihania tarinoina monessa blogissa, mm. Kangaskasalla, Tuulalla ja Annella. Blogilistan hakemistostakin löytyi värjäys-luokalla 13 blogia. Lukekaa jos uskallatte ;)

Ja ettei neulominen unohtuisi niin täytyy kertoa yksi juttu. Kun Syksyn Novitalehti ilmestyi ihastuin heti siihen pitkään palmikkovillatakkiin ja ajattelin, että tuossapa on mulle oiva ensimmäinen isompi juttu. Paksu lanka, isot puikot ja helppo kuvio. Mielessäni mietin jo ostanko kamelinväristä vai ruskeaa lankaa. Nooh.. kun sitten viimein bongasin langan tälläviikolla kaupassa, koin melkoisen pettymyksen langan ulkonäön, tunnun ja etenkin hinnan suhteen (6,99€ kerä Euromarketissa).

Myöhemmin näin Vapaavalinnan mainoksen, missä kerän hintana näkyy olevan 4,99€. Ei tainnut tulla heti asiaa lankaostoksille kun lankaa ohjeen mukaan tarvitaan vähintään 16 kerää. Ja kun se kerä näytti jotenkin “elottomalta”. Ehkäpä neulon nyt nuo viime syksyn alkuinnossa ostettua pari riemunkirjavaa Nallea tuolta lapsien jalkoja ja käsiä lämmittämään ja mietin vasta sitten isompia juttuja. JA mikä ihaninta niin kokeilen tuota kasvivärjäystä!

This entry was posted in Luonnonmateriaalit. Bookmark the permalink.

7 Responses to Kanervakranssi

 1. Tuula says:

  Upea kranssi! Voi kun tuollaisen saisi aikaiseksi…Ja ihanan seurallisen oloinen kuvauskaveri. “Kaikki kissat haluavat olla huomion keskipisteenä.” -Peter Gray

 2. Ultsi says:

  Minä olen saanut alumiinikattilassa(kin) aivan hyviä sävyjä. Kasvivärjäys on todellakin addiktoivaa!

 3. Marielisa says:

  Aivan ihastuttava kanervakranssi 1

  Ja söpöläinen tuokin linssilude… ;)

 4. Elli says:

  Oi mikä kranssi! Todella kaunis. :)

  Kasvivärjäyksestä olen minäkin haaveillut, ja päässyt jopa niin pitkälle, että on hommattuna kattilat, puretusaineet, kasvit kerättynä ja langat vyyhdillä odottamassa. Kaasulevykin löytyy, niin voisi tehdä värjäyksen pihalla. Ei vaan ole aikaa… Jään seuraamaan mielenkiinnolla sinun värjäyksiäsi.

  Mulle tuotti myös pettymyksen se Novitan paksu uutuuslanka (Mamboko se oli?). Lehdessä näytti paljon paremmalta kuin luonnossa.

 5. birletta says:

  Kauniit värit kranssisi kanervissa, olisikohan nyt paras keräysaika? Osmankäämäsi ovat aivan kuin pastanauhanippuja, hyvin onnistuneiltahan ne näyttävät! Tuossa palmikkoneuletakissa olisi kyllä hetkeksi haastetta! Saman olen todennut uutuuslankojen kanssa, että kyllä hintaa tulee ja kauppojenkin välillä on tosiaan eroja!

 6. Pia says:

  Kaunis kranssi. Ja kun sen aika on ohi, voi sen silputa värjäyspataan, jos raaskii. Kanervasta tulee ihan mukavanväristä keltaista (ja harmaaseen lankaan vihertävää). Oksat vaan kannattaa pilkkoa pienemmiksi, niin väriä irtoaa enemmän.

 7. risulintu says:

  Kiitos Pia muistutuksesta. Eiköhän sitä vielä tule syksymmällä hankittua jotain ostocallunoitakin pihaan, että keväämmällä materiaalia luultavimmin ainakin niiden osalta on.