Vaatimaton värjäyspaikkani

Tässä keittiönpuolen kuistin portailla värjäilen nykyisin. Levy on uusi vaikkei uskoisi. Vanha levy ei kestänyt monen tunnin keittelyitä. Heti toisella käyttökerralla keittelin (kansi päällä) korpipaatsaman kuoria ja keitos ehti kuohua reippaasti yli ja teki keittolevystä neonkeltaisen. Nyttemmin tuo keltaisuus on vaihtunut ruskeaksi. Jos siis kodinkoneen sävy ei miellytä, niin käsittele se kiehuvalla korpipaatsamavedellä, ei irtoa maalipinnasta varmaan kirveelläkään. Koitettu on kaikenlaista ihmesientä sun muuta hankausainetta. Lämpömittariksi olen ottanut vanhan lihamittarin. Ja tämän alumiinikattilan lisäksi keittelen isompia litkuja 15 litran emalikattilassa.

Värjäyspiste

Kuvassa kattilassa on juuri tuo epäonninen korpipaatsaman jälkiliemi, mutta kuparilla höystettynä. Liemestä lankaan tullut keltaisuus oli melkolailla sama kuin mesiangervosta ja maitohorsmasta saatu väri. Tälläkertaa hain jotain muuta sävyä ja siksi päätin terästää liemen kuparilla. Jostain olin muuten lukevinani, että korpipaatsamalla voisi saada myös punaruskeaa. Tuloksena oli luonnonvaaleaan Nalleen (kauimpana takana) ruskeanvihreä sävy ja jälkiliemestä niin ikään kuparilla harmaaseen 7-veikkaan (oikeassa reunassa) aika kaunis tummanvihreä sävy. Kuvassa sävyt eivät kyllä toistu oikein, ovat luonnossa syvempiä.

Kasvivärjättyjä lankoja

Etualalla näkyy uusin kokeilu eli sormipaisukarveella värjättyä lankaa, Nallea tai 7-veikkaa. En ole enää oikein pysynyt kärryillä kumpaa lankani ovat. Osa 7-veikoista tuntuu käsittelyissä turvonneen niin, että ne vaikuttavat melkein Isoveljiltä. Ja siitä tuli mieleeni, että miksi Nallen nimi ei ole Pikkuveli jos kerran on Isoveli ja 7 veljestäkin?

Mutta takaisin tuohon sormipaisukarveeseen. Kävin keräilemässä sitä neulasettomien kuusten alaoksilta ja jo kaatuneiden karahkoiden oksilta. Ohjeessani (kirjasta Väriä luonnosta) oli, että karvetta olisi tarvinnut olla peräti 800g 100g:lle lankaa, mutta minulla oli kyllä reilusti vähemmän, eli päädyin värjäämään vain 50g lankaa. En tosin tiennyt tarkoittiko tuo 800g kuivaa vai kosteaa karvetta. Jokatapauksessa pari viikkoa pussissa ollut karve kiehui yksin ensin pari tuntia ja jäähtyi seuraavan päivään. Liemessä ei ollut muuten häivähdystäkään tuosta lankaan tulleesta väristä vaan se näytti vain likaiselta kuravedeltä. Laitoin kuitenkin langan ohjeen mukaan jäkälämössön joukkoon ja keittelin (nimenomaan vanhingossa KEITTELIN) sitä kolmisen tuntia. Jätin taas jäähtymään liemeen yöksi. Jäkälissähän on mukana jo omat puretteet eli mitään muuta tuossa ei tosiaan ole käytetty kuin vettä, lankaa ja jäkälää.

Tuloksena, tukkeentuneen viemärin lisäksi, kauniin tumman kullanruskeaa lankaa, mistä putoilee kokoajan roskia. Täytyy varmaan keriä tuo ulkosalla, ellei jopa neuloakin siellä. Yhteenveto: mukava kokeilu, mutta tuskin tulen toistamaan koska a) jäkälää tarvitaan niin paljon, b) lanka on todella sotkuista käsittelyn jäljiltä ja c) langan peseminen sisätiloissa on vähän riskaapelia hommaa, mutta toisaalta tulee sitten samalla viemäritkin rassattua. Hyvä peli se muovinen imukuppi, mitä olen aina kuullut sitä sanottavan karhuksi, mutta mikähän sen oikea nimi on?

Kasvivärjättyjä lankoja

Yläkuvan etualalla on kaksivärinen vyyhtikokeilu. Keittelin liemen nurmikolta kerätyistä pulkkosienistä ja lähimetsän limanuljaskoista ja hallavahakkaista. Lientä oli niin vähän, ettei se ehkä olisi riittänyt isompaan värjäykseen ja kun alunakin oli loppu, päädyin värjäämään vain aiemmin maitohorsmalla värjätyn vyyhdin toista päätä. Tykkään tuosta ruskeasta, mutta värien vaihtumiskohdassa on hieman likaisen värinen kohta. Mahdollisesti tulen värjäämään vyyhdin toisen pään vielä jossain oranssissa värissä, varsinkin kun juuri äsken näin Pian blogissa hänen värjäämänsä Tiikerikaunosilmälangat.

Kasvi- ja sienivärjätty vyyhti

Olen nimennyt tämän toffee-langaksi, koska minulle tulee siitä mieleen (olisiko ollut 15 vuotta sitten?) ne Fazerin toffeet, mitä oli pussissa vaaleita ja tummia, muistatteko vielä niitä? Olisikohan niissä ollut jonkinmoiset ruutukääreet?

Värjäily jatkuu kohta keltasipulin kuorilla ja sokerina pohjalla on pannuhuoneessa kuivuvat veriseitikit ja verihelttaseitikit. Muutama satsi vielä niin sitten alkaa toivottavasti tulla punaisiakin sävyjä lankavarastoon. Ja roosaakin kaipailen, mutta eiköhän sitä sitten tule seitikkien jälkiliemestä. Täytyisi muutenkin vaihtaa sienimetsätyyppiä, sillä suppilovahverojahdin sivusaaliina ei juurikaan taida löytyä himoitsemiani samettijalkoja, joista mm. Villapallo on saanut aivan upeaa tummanruskeaa.

Edelleenkään en tiedä mitä langoistani tekisin, mutta jonkinlainen yksinkertainen, mutta hyvänmallinen villatakki olisi toivelistalla. En tiedä onko minusta vielä kirjoneuletta neulomaan, mutat on nämä värit minusta niin upeita, että menevät kyllä ihan raitoinakin, kun vaan löytyisi sopiva takin malli.

Ps. Haamuilin blogilistalla useaan otteeseen kokeiltuani tuota PostStarRank -palikkaa, poistin sen nyt. Toivottavasti haamuilu loppuu tähän. Mukavaa viikonloppua vaikka sää tuskin tulee ainakaan ulkoilmavärjäyksiä suosimaan.

This entry was posted in Värjäyskokeilut. Bookmark the permalink.

5 Responses to Vaatimaton värjäyspaikkani

 1. kangaskasa says:

  Oi, kauniita lankoja!

 2. Pia says:

  Kauniinvärisiä lankoja. Oranssia olen saanut alunapuretettuun lankaan myös vahvasta keltasipulikuoriliemestä. Tuo sormipaisukarveen väri on kaunis, pitäisiköhän kokeilla värjäystä niin, että jäkälä olisi pesupussissa, niin lankaan tarttuisi vähemmän roskia.

 3. Tuija says:

  Upeita nuo ruskean sävyt!
  Minuun iski värjäysvimma taannoisella kansalaisopiston kurssilla ja olen keräillyt veriseitikkejä, koska niistä saa kuulemma upeaa oranssia. Tummankeltaista tuli pietaryrtti-sipulinkuori-koivuseoksella ja uskoisin, että pelkillä sipulinkuorilla saa (kuten kananmunanvärjäyksessäkin) tumman kullankeltaista jos kuoria on tarpeeksi paljon.
  Jään odottelemaan juttuja uusista värjäyskokeiluistasi!
  Ompelin kurssille muutamia “pesupusseja” vanhasta valoverhosta. Pussiin pantiin krappia, joka muutoin olisi sotkenut langat aika lailla. Eli pesupussia voi käyttää kuten teepussia tai sitten perinteisesti laittamalla langat sinne. Mutta värjääntyvätkö isommat vyyhdit sitten tasaisesti pussissa?

 4. risulintu says:

  Keittelin tuota jäkälää tuossa kuvan pikkukattilassa (7,5l) ja se oli kyllä niin täynnä sitä jäkälää että hyvä kun se 50g lankaa mahtui sinne sekaan. Sitä jäi vielä kattilaan vaikka osa putosi maahan lankaa ravistellessa ja toinen osa tukki viemärin. Ehkä koetan myös vielä ihan pientä erää jälkivärjäykseen tuollaisen pussin kanssa.

  Sipulinkuoret on aikeissa laittaa likoamaan ihan näinä päivinä. Ehkä vielä yksi reissu jonkin kaupan roskaiselle sipulilaarille tarvitaan. Liekö ollut muitakin värjäreitä liikkeellä kun on monessa kaupassa ollut niin siistit laarit ;)

 5. Tosi kivan näköistä puuhaa tuo värjäystouhusi ja hienoja lankoja olet saanut aikaiseksi! Haluaisin kokeilla itsekkin ja olenkin suunnitellut että ensi kesänä perehdyn minäkin kasvivärjäyksen saloihin. ;)