Räyhäkästä lankaa

120g keltasipulinkuoria jaksoin usemmalla ostosreissulla kerätä sipulilaarien pohjalta ja herättää kerran kassatädinkin mielenkiinnon. Hän kysyi vienosti, että säilyvätkö sipulit paremmin näin, kun ottaa paljon tuota kuorta mukaan.. No olihan pussissa kyllä pari sipuliakin, että en minä ihan pelkkiä kuoria kehdannut ostaa, mutta hymyillen kerroin, että värjään näillä lankaa. Taisi myös kassajonossa takanani tulleella “mäyräkoiran” ostajalla olla aika metka ilme… -mutta siirrytäänpä asiaan.

Kasvivärjäystä keltasipulinkuorilla

Kuoret likosivat yön ja sitten keittelin niitä reilusti muutaman tunnin ja jätin kannen alle muhimaan. Liemen jäähdyttyä laitoin kuorten sekaan 150g valkoista 7-veikkaa ja 15g alunaa. Lämmitin ja sekoitin silloin tällöin reilun tunnin vaaditussa 80-90 asteessa. Vaikka pidän sipulista ja esim. sipulikeitosta niin tämän keitoksen haju muistutti enemmän vuosikymmenen takaista permanettiainetta. Ja lankaankin tarttui haju eikä ihan heti pesemälläkään lähtenyt pois. Kuivuttuaan haju on kuitenkin häljennyt.

Keltasipulin kuorilla värjättyä 7-veikkaa

Vyyhtini oli ihan liian lyhyt ja paksu, sillä langassa näkyy vaaleampi kohta pasmalankojen kohdalla. Laiskuudesta saa taas maksaa, sillä en jaksanut kumarrella kahden tuolin selkänojan yli vaan tein vyyhdin ylösalaisin käännetyn syöttötuolin jalaksissa. Muutenkin lanka on hieman laikukasta, tietyistä kuorista tuntui siellä langan seassa lähtevän enemmän väriä kuin toisista.

Keitoksessa tuntui olevan vielä runsaasti ytyä, joten värjäsin liemellä seuraavanakin päivänä. Nyt laitoin sekaan 75g valkoista Nallea ja pikkuvyyhdin Isoveikkaa. Lanka näytti aluksi ihan neonkeltaiselta ja menin heittämään sekaan pesupussillisen kerran keiteltyä sormipaisukarvetta, sillä ajatuksella, että väri hieman pehmenisi ruskeampaa suuntaan. Ei oikein onnistunut, mutta Isoveikassa tosin näkyy hieman outoja ruskeita laikkuja. Eipä hätää, sillä langasta tuli kyllä oikein eläväisen kullankeltaista ja esikoinen nappasi vyyhdin heti kaulaansa kun hain langat pannuhuoneesta kuivumasta.

Keltasipulin kuorilla värjättyä 7-veikkaa, 1. jälkivärjäys

Ja edelleenkin jatkoin värjäystä vielä seuraavana päivänä vielä minivyyhdillä. Väri näytti alussa niin hailakalta, että heitin sekaan alunan lisäksi näppituntumalta hieman kuparisulfaattia. Ajattelin saavani vaaleanvihreää lankaa, mutta keltaista tästäkin lopulta tuli. Hieman pätkävärjätyn oloista, mutta raitana tai kuviolankana mennee tämäkin.

Keltasipulin kuorilla värjättyä 7-veikkaa, 2. jälkivärjäys

Ja sitten vielä kaikki edelliset yhteisotoksessa. Tykkään näistä kovasti ja ihan selvästi nämä haluavat raidoiksi piristämään tulevaa pimeyttä.

Keltasipulin kuorilla värjättyä lankaa

Ainiin.. -meninhän minä sitten heittämään (ja pilaamaan?) ensimmäiseen keitokseen jossain vaiheessa mukaan myös aiemmin värjätyn toffee-vyyhtini ja nyt siitä taisi tulla lähinnä oksennusvyyhti havittelemani tiikerivyyhdin sijasta. Saapas nähdä voiko tästä ikinä neuloa mitään järkevää.

Kasvi- ja sienivärjätty vyyhti

Ja lopetellaan samanlaisiin sävyihin. Vaahteranlehtiä ja pari teko-omppua. Pohjana sähköjohtoa ja hieman sanomalehteä.

Kaarikranssi vaahterasta

lokakuu.jpg

Ps. Tein uuden sivun, mistä löytyy kaikki tämän syksyn kasvi- ja sienivärjäysjutut.

Edit 8.10.2007

Pia antoi tähän postaukseen kommenttina hyvän vinkin koettaa myös harmaan langan värjäystä. Niinpä minäkin laitoin vielä neljännen sipulinkuorikeitoksen porisemaan vaaleanharmaan Nalle-langan kera ja sain kuin sainkin melko reippaan vihreää lankaa. Tässä vielä lisäkuva sipulinkuorivärjäyksen väreistä. Järjestysnumero kertoo värjäyserän.

Keltasipulin kuorilla värjättyä

This entry was posted in Luonnonmateriaalit, Värjäyskokeilut. Bookmark the permalink.

9 Responses to Räyhäkästä lankaa

 1. Pia says:

  Tuota oranssia saa kun on riittävästi sipulinkuoria, eli niitä kannattaa jaksaa kerätä. Itse olen saanut kaupasta ilmaiseksi nuo sipulinkuoret, kun olen “puhdistanut” sipulilaatikkoa.

  Jos haluaa vihreätä sipulinkuorilla, kannattaa ensi kerralla laittaa vaaleanharmaa vyyhti joukkoon. Tummanharmaastakin tulee ihan kiva väri, mutta vaaleanharmaasta muistaakseni tulee kauniimpi.

  Itse olen siilannut sipulinkuoret pois ennen lankojen laittoa, enkä ole huomannut, että lkuiviin ankoihin olisi tarttunut hajua.

 2. tuijam says:

  upeita keltaisia lankoja, oikein hehkuivat meikämamman näytöllä. Vielä minäkin alan lankoja (luonnon)värjäämään, mutta en tänä vuonna koska aika ei kertakaikkiaan piisaa. Viimeistään sinä sait minut innostumaan, kiitos siitä. =)

 3. risulintu says:

  Kiitos Pia vinkistä kokeilla harmaalla. Taidan vielä kerran laittaa nuo kuoret tulelle ja kokeilla vaaleanharmaalla pikkuvyyhdillä. Siis sitten kun lakkaa nämä äkäiset sadekuurot.

 4. Ama says:

  Ihania värejä!

 5. Marle says:

  Ihanan värisiä lankoja! Kyllä noissa itse värjätyissä langoissa on todellakin joku hehku verrattuna kaupan lankoihin. Itse en ole koskaan moista hommaa kokeillut, ihaillut vain muiden värjäyksiä,

 6. Marita says:

  Ihant nuo keltaiset langat!
  Mielessä ollut monen monta kertaa tuo lankojen värjääminen, mutten vielä ole uskaltanut kokeilla.
  Niinpä kysäisen että onkos vaikeaa, ja mitä tarvikkeita pitää olla että pääsee alkuun??

 7. risulintu says:

  Marita: katso tuolta ylävalikosta sivua Kasvi- & sienivärjäys, siellä on mm. kuva omasta värjäyskalustostani ja muutama linkki asiaa käsitteleville sivuille. Netistä löytyy jonkin verran tietoa ihan hakusanalla kasvivärjäys.

 8. savisuti says:

  Kiitos vinkistä tänne! Ihania värejä ja tekee kyllä mieli kokeilla vähän keväämmällä. Syksyllä värjäsin monen huonoista kokemuksista huolimatta aronianmarjoilla ja sain kaunista, aika tummaa violettia. Sain noin puolitoista kiloa äskettäin ihan uutta pässinpökkimää villalankaa mitä haluaisin kokeilla sipulinkuorilla, lanka on osittain vaaleanruskeaa, osa beessiä. Jännä nähdä mitä siitä loppujen lopuksi tulisi. Harmaasta tuleva vihreä on myös tosi kaunista ja tykkään erikoisti myös oranssista. Alunaa on jo aika paljon varastossa, pitää hankkia ja kokeilla myös kuparisulfaattia jossakin yhteydessä.

 9. risulintu edelleen says:

  Ehdottomasti kannattaa savisuti kokeilla ja tehdä keittopuuha ulkona :) Blogissasi näinkin tuon aronialangan. Upea väri tuli. Oletko pessyt sitä vielä?

  Minulla on jemmassa myös punasipulinkuoria ja niitä täytyy ensi keväänä kokeilla. Ymmärtääkseni niistä tulee tuollaista samantyylistä vihreää kuin keltasipulista tuli harmaaseen lankaan.