Ruskeaa etsimässä

Pihassa nurmikolla kasvaa kaikenlaista sientä ja luullakseni myös pulkkosientä ja mustarouskua. Keräsin noita puoli ämpärillistä joku päivä ja heitin ne samantien kattilaan kiehumaan pienen vesimäärän kera.

Vettä taisi mennä sieniin nähden liikaa tai sitten suurin osa oli mustarouskuja, sillä väristä tuli kovin haaleaa. Värjäyksen loppuvaiheessa lisäsin joukkoon vielä rautavitrilliäkin. Saatoin myös tehdä virheen siinäkin, että en palastellut sieniä riittävästi ja laitoin jalatkin mukaan.

Jonkinlaista vaaleanruskeaa ja ruskeanharmaata lankaa sain kuitenkin kaksi pikkuvyyhtiä. Vasemmanpuoleinen luonnonvaaleaa Nallea ja oikeanpuoleinen tuota harmaata, mitä kuvassakin näkyy. Jäin miettimään minkäväristä muuten tulisi langasta, minkä esipuretusveteen lisäisi vain rautaa? Tulisiko siitä minkään väristä vai hieman harmaata?

Mustarousku/pulkkosienivärjätyt langat

Samettijalkojen metsästys jatkuu, mutta tuskimpa niitä edes löytyy samoista paikoista mistä olemme hakeneet litroittain suppilo- ja kosteikkovahveroita. Muutaman veriseitikinkin löysin taas eilen joten nyt taitaisi määrä olla värjäystä ajatellen täysi.

Viikko sitten kokeilin muuten pienellä määrällä maahanpudonneita jalavanlehtiä sellaisten pitsimäisten “luurankolehtien” tekoa keittämällä niitä pesupulverivedessä, mutta joko keitin liian vähän aikaa tai sitten en ollut lehdille riittävän hellä harjatessani lehtiruotia. Lehdet hajosivat, mutta se keittoliemi näytti ihan mielettömän tummalta punaruskealta. Heitin sinne kokeeksi langanpätkän ja siitä tuli hyvän värinen, mutta kaikki (ihan kaikki siis) väri lähti vesipesussa. Vedessä toki oli aika paljon Bioluvilia, että siitäkö johtui? Enkä lämmittänyt lankaa juurikaan. Tuosta jäi kuitenkin vähän sellainen olo, että pitäisikö keitellä kattilallinen noita lehtiä?

Oman pihan jalavassa on vielä vihreät lehdet, joten ihan heti ei pääse kokeilemaan, mutta kyselen josko joku muu olisi tätä jo kokeillut? Ja olenhan minä katsellut tuota etupihan peittävää männynneulasmattoakin ;)

Ukkokulta on monesti kysellyt, että eikö sitä lankaa muka myydä kaupassa värillisenä ja miksi tuo kaikki vaiva. Nooh.. onhan sitä värillisenä, mutta väärän värisenä, tai jotenkin kuolleen värisenä ainakin jos 7-veikan sävyjä vertaa luonnonsävyihin jotka tavallaan jotenkin hehkuvat langassa. Toinen kasvivärjääjä ymmärtänee yskän. Toinen syy näihin kokeiluihin on puhdas uteliaisuus ja kolmas on halu tietää miten ennen teollisia värejä on lankoja ja kankaita värjätty.

This entry was posted in Värjäyskokeilut. Bookmark the permalink.

6 Responses to Ruskeaa etsimässä

 1. Pia says:

  Toistaiseksi parasta ruskeaa olen saanut krapilla harmaisiin lankoihin. Toiseksiparasta olen saanut viikon verran liotetuilla keltaisilla puustapudonneilla omenapuunlehdillä. Syvää ruskeaa ei silläkään tullut, ehkä tällä hetkellä sivuillasi olevien sivupalkkien ruskean kaltaista. Eli minullakin ovat ruskean sävyt vielä hakusessa (ja vuosi on värjätessä jo vierähtänyt).

 2. Suolaaja says:

  Herkullisia syysvärejä olet keitellyt! Tuo miehen kommentti on niiin tyypillinen että ihan hymyilyttää. “Kauhea vaiva kun kaupastakin saisi…”

  Itsekin himoitsen noita kasvivärjäysjuttuja, mutta vielä mietin onko minusta pikkukemistiksi. Toisaalta koti on aina kuin pommin jäljiltä tämän käsityöharrastuksen myötä, joten muutamat kasvivärjäykset eivät enää hirveästi voisi saada tuhoa aikaiseksi;-D

 3. risulintu says:

  Sekoilin tekstissäni, piti tuo alunan sijaan kysymäni että minkäväriseksi pelkkä rautapurete langan tekisi? Vai voiko sillä purettaa ollenkaan etukäteen, kun aina ohjeessa on, että lisätään vasta 15 ennen loppua?

 4. Laura says:

  Itse keräsin samettijalkoja viikonloppuna samasta metsästä, josta suppilovahveroita. Samettijalkojen vieressä oli joukoittain suomuorakkaita, joiden ansiosta löysin myös samettijalat oltuani ensin riemuissani männyn suomuorakkaista. Niin ja paikkana vaihteleva havumetsä jossain luukin/nuuksion lähellä.

  Ruskeaa olen saanut tehtyä kivenkarvejäkälästä ilman mitään puretuksia. Ruskeasta tulee valkoiseen lankaan syvä hieman punertava. Tosin langat ovat sitten ihan kamalan roskaisia.

 5. Minna says:

  Tämä mun kommentti on nyt ihan hakuammuntaa, varsinkaan kun en ole värjännyt kasveilla, vain lukenut ja kuulluta asiasta. Ja seuraava perustuu ihan kuulopuheisiin. Muistelen, että yksi opiston ope sanoi kerran, että sellaiset lehdet missä on jo ruskan värit, eivät kelpaa värjäämiseen kun niistä on jo kaikki väriaine kadonnut lehtivihreän myötä. Tämä kommentti ei sitten ole faktaa, mutta voisihan asian tarkistaa jostakin. Se tuli minulle vain mieleen kun kerroit, että kaikki värit lähtivät siitä langasta pesussa.

 6. risulintu says:

  Voi olla juuri noin kun Minna mainitsi, mutta se ei siltikään taida estää kokeiluani ;) Eikös se joskus ole teilläkin vähän niin, ettei usko ennenkuin näkee. Tällä hetkellä likoamassa on tosin viimein veriseitikit ja täytyy sanoa, että jo liotusvesi näyttää melko lupaavalta :)