Puranko vai enkö pura?

Neulomuksiakin on sitten viime päivitysten syntynyt, mutta osa niistä on pukinkontin täytettä, joten tässä muita syys-lokakuussa valmistuneita sekalaisessa järjestyksessä.

Lapaset Huopanen langasta

Lapaskantaan on siis palattu tällä kertaa pyynnöstä tehtyjen harmaiden Huopanen -lapasten kanssa. Ohje pääosin vyötteestä, tosin tein nytkin vielä isommat pituudeltaan kuin ohjeessa on miehen koko ja silti näistä tuli tavoitellut naisen lapaset. Laskin pikaisesti, että meidän koneen kirjopesussa lapaset kutistuvat noin puoleen alkuperäisestä koostaan.

Lapaset Huopanen langasta

 • Malli: peruslapanen
 • Lanka: harmaa Huopanen
 • Puikot: nro 8 sukkapuikot
 • Kulutus: 130g

Sitten vähän pienemmät käsienlämmittimet eli keskimmäisen kämmekkäät.

Kämmekkäät Nalle Colorista

 • Malli: Nalle lapaset lapastaulukosta
 • Lanka: Nalle Colori
 • Puikot: 3 mm sukkapuikot
 • Kulutus: 20g

Samanlaisia piti tehdä kaikille pojille, mutta näitä putoilevien metallipuikkojen kanssa neuloessa onnistuin saamaan niskani totaalisen jumiin. Eli äidin tekemien kämmekkäiden sijasta päädyin kaivamaan ostohanskoja laatikoiden kätköistä esiin. Laatikoiden kätkössä on ollut myös vuoden verran kerä Valovilleä ja ajattelin kokeilla siitä hämähäkin “kirjailua”. Omituisen tuntuista ja aivan kaameaa pääteltävää. Siksi koristeita tuli vain yksi ;)

Koriste Valovillestä

Villasukkatehdaskin tökkii pahasti vaikka juuri tätä värikästä Nallea on kaksi ja puoli kerää odottamassa neulojaa. Täytyisi varmaan investoida toisiin bambuihin, sillä niin ihana noilla 3½ millin puikoilla on ollut 7-veikkaa neuloa.

Äitini toi minulle alekorista löytynyttä lenkkimäistä Fanny -tekokuitulankaa ja pyysi että tekisin siitä jotain. Voi mitä kamalaa lankaa, tiesin se jo vuoden takaisesta virheostoksestani, mutta monen kokeilun jälkeen tuota lankaa pystyi kuin pystyikin virkkaamaan kun oli toinen lanka kaverina. Tässä perusbaskerissa on siis 100% muovista Fanny lankaa ja 100% villalankaa Floricaa sulassa sovussa.

Baskeri ja lenkkihuivi

Kaveriksi baskerille tein sen maailman helpoimman lenkkihuivin, mutta pelkästä Fannystä. Aika höttöinen setti, mutta värit on äidin mieleen. Baskerissa oleva irroitettava koriste on vanhasta ohuesta (osto)huopahatusta leikatuista paloista koottu.

Äidiltä sain myös jo aikoja sitten kilon punakirjavaa Karuselli lankaa. Neuloin siitä innoissani parissa päivässä Garnstudion ohjeella takin, jolla on lähtökohtanaan ympyrä. Hihansuu on oman pään mukaan tehty,eli levensin sitä langankierroilla kolmessa kohtaa. Myös takin päättely on erilainen kuin ohjeessa. Tein ensin kuten ohjeessa neuvottiin, mutta reuna veti ikävästi rullalle. Purin päättelyn ja neuloin nurjan kerroksen, päättelin uudelleen ja virkkasin reunaan kiinteitä silmukoita.

Ympyrätakki

 • Malli: Ympyrätakki
 • Lanka: Novita Karuselli
 • Puikot: 8 mm sukkapuikot ja pyörö
 • Kulutus: 600g

Muuten ihan hyvä, mutta ah ja voih.. ei minun (leveille) hartioille. Vaikka tein isomman koon mukaan tuota selkäosaa niin pieleen meni silti. Tuo kaulusosa painaa niin paljon, että takki tahtoo valahtaa päältä pois, kun se kerran ei mene kunnolla hartioiden päälle. Kiinnityssysteemikin on vielä hakusessa. Näkee nyt sitten taas mitä tällekin tekeleelle jatkossa tapahtuu.

Ympyrätakki

Muuten kyllä tykkään tästä mallista, erityisesti tuosta selkäosasta, ja langan (olkookin täyttä muovia) värinvaihtelusta. Mahtaisiko villalanka toimia tässä mallissa paremmin, siis vähemmän roikkuvasti? No, onneksi tämä kokeilu ei kovin paljon maksanut, sillä lankakerä maksoi 1,99€ ja sitä meni 6 kerää.

Vajaa kerä (80g) Karusellia meni myös tähän omaan, 8 mm koukulla virkattuun pihapipoon. Ja kolme kerää on vielä jemmassa odottamassa jotain ideaa. Oikealla puolella on minulle ihan uudenlainen pipokokeilu, eli lyhennetyin kerroksin neulottava Tychys pipo Tenneeseestä.

Läppäpipo ja Tychus

 • Malli: Tychus
 • Lanka: Novita Tennessee
 • Puikot: 3½ mm sukkapuikot (2 kpl)
 • Kulutus: 60g

Tuosta Tychuksesta piti tulla syksypipo ukkokullalle, mutta siitä tulikin sopiva esikoiselle (6v) kun reunaan virkkasi kerroksen kiinteitä tukevoittamaan löysää reunaa. Tätä aion kokeilla uudelleen hieman muutetuin silmukkamäärin ja villalangasta. Ja kun aloittelija on neulojana niin tässä minulle tapahtui taas uusi eka kerta Tennesseen muodossa. Mukavalta tuntui neuloessa.

Lopetellaan onneton neuleraportti todelliseen mörvelöön. Viime syksynä olin niin hölmö, että halusin kokeilla Mondosta (Novitan kampanjalanka) Moebius huivia. Tai siis lähinnä huivin ideaa. Täysin käyttämättömänä purin tuon mörvelön tänä syksynä ja neuloakseni siitä uuden mörvelön. Törmäsin nimittäin Garnstudion ohjeissa ja jossain blogissa tähän boleroon ja ajattelin kokeilla… Hölmö mikä hölmö edelleen :)

Ongelmalankaa

Ehkä tuosta voisi liivi tullakin kun purkaisi resorin ja neuloisi uuden vähemmällä silmukkamäärällä. mutta lanka tuskin kuitenkaan riittänee, että kopan pohjalle on tuokin tekele taas päätynyt. Eikö tuo lanka taida käydä edes patalappuihinkaan, kun siinä on 70% keinokuitua, vai kävisikö? Ehkä sitten jotain tossuja tai muuta pientä. Näkee nyt.

Nyt on sellainen olo, että seuraavaksi tekee mieli neuloa jokin neule a) ihan ohjeen mukaan ja b) ohjeessa olevasta langasta. Josko sitten saisi viimein jotain päälle pantavaa. Kasvivärjätyt langat odottakoon neulesävellystaidon kehittymistä ihan rauhassa omassa laatikossaan. Nyt takaisin tonttupuuhiin.

This entry was posted in Neulonta, Virkkaus. Bookmark the permalink.

5 Responses to Puranko vai enkö pura?

 1. Suolaaja says:

  Komeat esittelyt täällä! Kiva punainen villatakki, ihana kaulus erityisesti! Hienolta näyttää. Mutta jos ei meinaa pysyä ylhäällä niin voi kai siihen kehittää jonkun pidikkeen, nappia tai jotain. Minäkin tahtoisin sovitusnuken. Sillä vaan pitäisi olla pää, kun enimmäkseen taitaa tulla tehtyä pipoja :) Josta tulikin mieleen, että milloinkohan aletaan taas neuloa sellaisia urheilullisia numeropipoja, joita eräässä 80-luvun alun neulekirjassa kovasti esitellään.

  Odotan innolla mitä niistä kasvivärjätyistä langoista keksit tehdä…

 2. tiina says:

  ympyrätakki on aivan upea! tahtoo samanlaisen myös. kiitokset ohjeen linkistä, sieltä löytyi yhtä jos toista muutakin kivaa neulottavaa.

 3. Inkivääri says:

  Äitisi lemppariväri kelpaisi hyvin minullekin – oikein kaunis setti. Ja lapaset näyttävät oikein tooosi lämpöisiltä, kyllä noilla tarkenee kovemmassakin pakkasessa. Ympyrävillatakki on mahtavan hienon näköinen – käyttömukavuus tai sen puute ei onneksi näy kuvassa:) Ja tuo mörvelö – öhhh, taitaa olla mörvelö8]

 4. Marja-Liisa Hyvönen says:

  Hei, jos sinulla on jemmassa kolme kerää karuselli-lankaa, niin etkö möisi, kun minulta puuttuisi juuri tuon verran sitä puna-sävyistä?
  yst. Marja-Liisa Hyvönen p. 0440-813543

 5. risulintu says:

  Hei Marja-Liisa. Huomasin kommenttisi vasta nyt. Valitettavasti Karuselli -lankaa ei ole enää jäljellä. Toivottavasti löydät, tai olet jo löytänyt, lankaa jostain muualta.