Minikranssi

Ukkokullan äidillä oli syntymäpäivä ja korttina toimivaan pikkutauluun päätyi noin viisisenttiä halkaisijaltaan oleva risukranssi. Koristeena minikranssissa on purettua narua ja pikkuisia kaarnasydämiä.

Minikranssi koivurisusta

Risutöiden sivutuotteena tulee aina isompien pätkien lisäksi myös ihan pientä 10-15 cm mittaista risunpätkää ja oksankärkeä, jotka sopivat vallan mainiosti minikranssien tekoon. Kaarnastakin saa helposti veistettyä juuri niin pientä kuin sormissa vain pysyy. Siis vaikka nukketaloon.

Wiiksillä oli blogissaan jo ennen viime joulua (2006) postauksia kynttilälyhtyyn tehdystä “minimaailmasta” ja tuon lyhdyn ovessa oli pieni kranssi, missä oli pienenpieni kaarnasydän. Että aika pitkä harkinta-aika minullakin oli, ennenkuin tuli kokeiltua noita hieman pienempien sydämien veistelyä, puhumattakaan tuollaisen lyhtyboxin tekemisestä.

Kerran tulin kyllä jo hakeneeksi vintiltä jotain nukkistavaroita ja yhden itsetehdyn nuken alakertaan, mutta sovitettuani niitä lyhtyyn totesin ettei sinne mitään (mukamas) mahdu ja homma jäi sille tielleen. Enkä sitten loppujen lopuksi osannut päättää sitäkään, että olisiko lyhdystä tullut enkelin kylpypaikka vai puutarhan jouluasuinen huvimaja. Ja nyt siitä lyhdystä on sitten jo yksi lasikin rikki ja lyhty muutenkin on ihan nokinen.

Jos totta puhutaan, niin ei se kaarnapala minullakaan hyppysissä pysynyt, sillä nyt on peukaloa komistaa keltainen Muumi-laastari. Lasten kuviolliset muovilaastarit ovat mielestäni parhaita laastareita pysyvyydeltään jos laastarikädellä täytyy vielä jotain tehdä. Kaikki muut tuntuvat irtoavan heti kun sormea ensimmäisen kerran koukistaa, oli sitten ostettu apteekista tai marketista. Vai olenko aina osannut ostaa väärää merkkiä? Nestelaastaria en ole koskaan kokeillut, mitenköhän sen kanssa voisi hommia jatkaa?

Jos nyt on risujen ohuet päät hallussa, niin vielä kun keksisi jotain käyttöä näille risujen paksummille päille. Suorista pätkistä saa tietysti pannunalusia tai kaitaliinoja ja käkkyröistä voi sitoa sytykenippuja, mutta olisikohan näille vielä jotain muuta käyttöä? Lapset on näistä narun kanssa sitoneet lauttoja mielikuvitusmiehille ja minun piti kokeilla minikokoista tuolia yhteen projektiin. Tuolinteko tyssäsi siihen, että kuumaliima ei toiminut tuoreen risun kanssa. Olisi tarvittu pienenpieniä nauloja. Nyt pari risunpätkää kuivuu pannuhuoneessa josko liima sitten ottaisi kiinni.

Risutöiden “jätettä”

This entry was posted in Kaarna, Kortit, Kranssit, Luonnonmateriaalit, Risut. Bookmark the permalink.

15 Responses to Minikranssi

 1. Tuula says:

  Suoria oksia voi pätkiä pienemmiksi, 3-5 cm pätkiksi. Nämä sitten kuumaliimalla kranssipohjaan kiinni joko oksa kerrallaan tai oksat nipuiksi sidottuina. Pieniä tikapuita olen myös nähnyt noista oksista tehdyn. Kukkaruukun ympärille samaan tyyliin kuin mitä olit tehnyt käpyjen kanssa?! Koristeoksanippuja? Pieniksi pätkiksi ja rautalankaan/naruun kiinni ja kranssin ympärille koristeeksi?

 2. wiiks says:

  Ethän sinä kaikkia laseja lyhtyyn tarvitsekaan! Mitä jos teet niistä risunpäistä “seinää” siihen aukon kohdalle? Napsit tarvittaessa lisää lyhtyä pois…

  Joku sellainen puutarha/kukkamyyntikoju?

  Ja nokihan tekee jo valmiiksi rustiikkia ;)
  *puhaltelee nukkistelutuulia Risulinnun pesään päin*

 3. Inkivääri says:

  Kyllä on taas kaunista!

 4. Heli says:

  Toivottavasti saamme ihastella pian lisää miniaskarteluja:))

 5. amma says:

  Ihania risu juttui sulla! Muutaman kerran oon yrittäny, vaan ei onnistu multa…

 6. Kaisuli says:

  Risukasta alkanutta vuotta sinulle.Sain vinkin miniatyyreistäsi ja näpräsin pajusta pienet kranssit kynttelikkömanseteiksi. Lisänä
  kaarnasytämiä ja pikkuruisia sammaltähtiä(kukkakaupasta) ja ah kuinon herkullista.Kiitos ideoistasi.

 7. risulintu itse says:

  Ole hyvä Kaisuli :) Kiitoksistasi sain itsekin uutta ideaa. Alle viisisenttisiä sammaljuttuja en olekaan (vielä) kokeillut tehdä.

  Eikös muuten joskus ole ollut myynnissä sellaisia kukkaruukkujakin, missä on kyljessä liimattua sammalsilppua? Sammalpinnoitusta liiman avulla täytyisi joskus myös kokeilla, kun sammaltöistä jää risutöiden tapaan kaikenmoista silppua. Silpun kun kuivaisi ja jauhaisi hienommaksi ja pudottelisi liimatulle pinnalle..

  Ammalle toivottelen rohkeutta uuteen risuilu-yritykseen. Ei se aina ensimmäisellä kerralla onnistukaan, varsinkin jos valitsee ensimmäiseksi työksi liian konstikkaan homman tai jos käytössä oleva risu on liian kuivaa ja haperaa.

 8. Kaisuli says:

  Just sananmoista sammalsilppua on nää tähdetkin.Sisällä lienee pahvia ja päällä keskeltä hiukka pulleammalti sammalta kuin sakaroissa.En raaski purkaa kun ovat niin söpösiä.(Koko 40mm)

 9. Minna says:

  Söpö pieni kranssi. Tuollaisiahan pystyy tekemään melkein missä vaan, ei vie paljon tilaa. Siis se kuka osaa. Minun kankeilla sormilla ei varmaan onnistuisi, mutta myönnetään, että kiinnostuin kyllä kokeilemaan. Sitten kun ja joskus :O) Ja minusta myös lasten laastarit (lue tässä tapauksessa Muumilaastarit) ovat ainoita kunnollisia laastareita. Tänä aamuna käväsin Reumalla ja sain parit kortisonipiikit sormiin ja rystysiin ja niiden päälle hyvät sairaalalaastarit. Ne on kaikki kiinni enää yhdestä kulmasta, vaikken mitään ole tehnyt enkä niitä ole edes kastellut. Vaihdan kohta siis Muumeihin ;O)

  Mua askarrutti myös noiden balleriinatossujen kulutuksen kestävyys. Enkä tosissaan usko niiden sitä kovin paljon kestävän. Sellaisessa jokapäiväisessä käytössä. Ja myönnetään, että kun mulla oli eilen juhlapäivänä ne omat koko päivän jalassa ikäänkuin juhlakenkinä niin illalla oli pakko katsoa onko ne kuluneet jo puhki. Ei olleet sentään vielä! Tuplapohjat niihin olisi varmasti hyvä ratkaisu kun sitä lankaa jää niin harmittavasti jäljelle melkein kerä. Ainakin mun käsialalla. Sitä sitten riittäisi tuplapohjiinkin. Mutta en siltikään usko niiden olevan kovin kestävät. Katsotaan nyt miten käy, vai raaskinko pitää omia kuin vain joskus kun vähän hienostelen.

  Toivottavasti saat kätesi kuntoon ja pääset jossain vaiheessa neulomisen pariin taas. Mulle apu käsi- ja sormikipuihin löytyi tänään kortisonipiikkien avulla. Ei se mikään kiva asia ole, mutta kun tähän mun tautiin ei oikein muutakaan helpotusta ole.

 10. Hanne says:

  Näin risufriikkinä käyn aina silloin tällöin katsastamassa, mitä olet risuista saanut aikaiseksi. Taitava olet niistä tekemään kaikenlaista.

 11. Kurkkimassa vastavuoroisesti ja voi mitä kaikkea ihanaa löytyikään.. Remontti-iloa myös tähän vuoteen toivottelee Raksa M-Ä :)

 12. Suolaaja says:

  Pikku lyhty olisi mullakin sisustettavaksi. Pakko vaan jättää tuonnemmaksi kun ei vaan ehdi kaikkea. Eilinen vierähti touhutessa taikinoiden ja lankojen värjäyspuuhissa. Aiemmin valittelin täällä kuinka pienessä kerrostalon keittiössä ei muka voi värjätä lankoja. Innostuin kokeilemaan kuitenkin elintarvikevärjäystä, eikä oikeastaan yhtään tullut sotkua. Seuraavaksi voisi kokeilla niitä sipulinkuoria jos ne vaikka lähikaupassa ilahtuisivat kun joku käy putsaamassa ylimääräiset kuoret:)

  Tosi kauniita on nuo kaarnasydämet.

 13. Hannah says:

  Kiitos Risulintu erittäin hyödyllisestä infosta blogissani koskien huovutettavia lankoja. Sinulla on erittäin miellyttävä blogi. Tulen tänne toistekin ihailemaan tekeleitäsi! :D Hannah

 14. s says:

  Kokeile vaan apteekista ostettavaa suihkelaastaria! Minusta aivan parasta käsillätekijälle.