Keltaiset sytykeruusut

Vielä yksi postaus koskien noita sytykeruusuja, joista niin moni näyttää innostuneen kuten minäkin. Selvennän vielä, että idea ei siis missään nimessä ole omani, vaan bongasin sen Puutarha.netin keskustelufoorumilta. Sielläkin joku oli nähnyt näitä kyläpaikassaan, eli idean alkuperästä tai lähteestä ei ole tietoa. Upea idea, sillä nämä ruusut paitsi toimivat, niin ovat myös kauniita katsella.

Kokeilin yhteen satsiin myös vessapaperirullan hylsystä revittyjä terälehtiä, mutta nepäs tahtoivat tuossa steariini-vesi-kastelussa pudota sieltä joukosta pois eli pelkkä kananmunakenno tuntuisi toimivan paremmin.

Tehdessä myös harjaantuu puuhaan ja ruusujen koko näyttää pienenevän. Eilen tein keltaisesta 15 munan kennosta ruususatsin, josta tuli 10 isoa ja 1 pieni ruusunnuppu. Tässä keltaisessa kennossa oli mielestäni hieman enemmän materiaalia kuin perusharmaissa. 10 munan kennosta tulee noin 7-8 ruusua.

Sytykeruusut odottamassa steariinikäsittelyä

Ruusun teko

 • hajota kenno irroittamalla kansi ja pohja toisistaan. Revi kuppiosa varovasti pituussuunnassa kahtia (tai kolmeen osaan jos sinulla on 15 munan kenno).
 • Irroittele kuppiosat erikseen. Jätä kuppeihin reilun sentin korkuiset reunat. Irti revityt palat käytetään myöhemmin kukan keskusspiraalin tukemiseen paikoilleen.
 • Revi  kannen suorasta osasta mahdollisimman pitkiä suikaleita. Pyöritä suikale itsensä ympärille spiraaliksi.
 • Aseta spiraali kupin keskelle, paina sitä sormella ja tue samanaikaisesti paikoilleen pienemmillä kennon palasilla. Älä käytä liikaa voimaa, ettei kuppiosa repeä.
 • Kukan pitäisi pysyä jollain tapaa kasassa, että se voidaan kääntää ylösalaisin steariinikylpyä varten. Steariini kovettaa kukkaa niin, että kuivuttuaan se kyllä pysyy kasassa.

kynttilat-vedessa.jpgTämän jälkeen laitetaan siis kattilaan vettä, sinne kynttilänpätkiä ja levy päälle. Veden lämmetessä kynttilänpätkät sulavat ja sula steariini jää kellumaan kuuman veden päälle. Veden ei tarvitse kiehua koko ajan.

Edit 01/2011: Toinen tapa on kastella ruusut pelkässä sulassa steariinissa, mutta silloin steariiniakin tarvitsee olla enemmän. Käyttämällä vettä steariinin “kellutusalustana” voi käyttää ne pienimmätkin kynttilänpätkät.

Ota ruusut kattilan lähelle esimerkiksi tarjottimelle, minkä päällä on voipaperia tms. estämässä ruusujen tarttumista tarjottimen pohjaan. Tarvitset lisäksi jonkinlaiset pihdit, millä kastaa ja nostaa ruusuja. Itse käytin grillipihtejä.

ruusun-kastelu.jpgKastele ruusut seoksessa, itse en kastellut ihan pohjaa myöden, ja laita hetkeksi kuivumaan. Kastele vielä toisen kerran. Kattilaan mahdollisesti jääneen steariinivesiseoksen voi kaataa esimeriksi maitotölkkiin, antaa jäähtyä ja kaataa veden viemäriin. Kuivan tölkin voit voit polttaa puiden kanssa. Älä missään nimessä kaada seosta viemäriin!

Käyttökelpoisia, joskaan ei ehkä näin nättejä, syttykkeitä ovat myös sellaiset, joissa kynttilänpätkistä sulatettu massa yksinkertaisesti kaadetaan munakennon kuppeihin ja annetaan kovettua.

Koska kastelupuuha on aikaanvievää ja joskus vähän sottaistakin, kannattaa ruusuja tehdä valmiiksi ensin isompi satsi ja kastella kaikki sitten kerralla.

Kuivuttuaan ruusut voi pakata ystävänpäivälahjoiksi tai pikkutuliaisiksi. Ruusut voisivat olla mukava ja edullisesti toteutettava varainkeruukonsti myös koululaisille.

Pakkausta miettiessäni huomasin, että tomaattien ja viinirypäleiden mukana tulevat ohutmuovirasiat olisivat olleet juuri oivallisia rasioita näille, tähän tapaan siis..

Sytykeruusuja / Kindling roses

Vahinko vain, että osa on tullut heitettyä roskiin. Viitseliäs askartelee tietysti näille hieman kauniimman paketin tai asettelee ruusut muuten kauniisti esille, vaikka lasiastiaan tai maljakkoon.

Nyt kauppaan kanamunia ostamaan, puhaltelemaan munia jo pääsiäistä ajatellen ja sitten askartelemaan. Ja voihan ystäviltäkin pyytää, että jemmaisivat kennoja. Ties vaikka saisivat vaihdossa ruusuja :)

Keltaisia sytykeruusuja / Kindling Roses (from egg package) to help fireplace catch fire

Puuhakasta lauantaina! Ja jos kanamunakennoista jää ylimääräisiä paloja, niin nekin kannattaa hyödyntää, esimerkiksi näin.

Tässä vielä linkki ensimmäiseen sytykeruusupostaukseeni, mistä kopioin tähän myöhemmin osan.

This entry was posted in Kierrätysaskartelu, Sytykeruusut. Bookmark the permalink.

29 Responses to Keltaiset sytykeruusut

 1. AnneM says:

  ruusut on hauska idea. Meillä on ollut käytössä ns riisutumpi versio jo vuosikaudet, eli kennoon kaadetaan ohut kerros steariinia. Hyvin toimii ;)

 2. Palaga says:

  Olen kuullut, että partiolaiset ovat tehneet noita jo kauan. Itse en ole vielä kokeillut, mutta varmasti teen kun ehdin.

 3. Virve says:

  Minä löysin kaupasta kauniin vihreän munapaketin, siitäkin tulisi varmaan hauskan näköisiä. Harmi vain, että kaikki näpetely tahtoo jäädä tällä hetkellä tekemättä. Mutta idea muistiin tulevia vuosia varten…

 4. TuijaR says:

  Teinpä ruusuja minäkin… ja nyt sitten muistutan kaikkia paloturvallisuus asiasta.. :/
  Sulatin steariinin kattilassa mutta en laittanut sinne vettä koska tarkoitus oli tehdä lopusta kyttilöitä. Kauniita punaisia niistä tulikin ja tuoksuivatkin ruusulle kun laitoin muutaman tuoksukynttilän pätkän sekaan.
  Kynttilät oli tehty ja ajattelin kastella ruusut vielä kertaalleen. Seos oli kuitenkin jo jäähtynyt paksuksi joten laitoin levyn uudelleen päälle… käänsin hetkeksi selkäni ja tadaa!! Savu oli yhtäkkiä valtava! Onneksi oli pyyhe kädessä ja laitoin sen kattilan päälle. Sitten tyhmä otin sen pois kun lähdin viemään haisevaa kattilaa pihalle niin kuinkas ollakaan, liekit leimahti uudelleen ja korkeiksi! Pakko oli heittää roihu rapuilta alas loskaiseen maahan ja meinasi jo hihat palaa. Siitä se komea räjähdys seurasi, jokainenhan tietää mitä tapahtuu kun palava steariini ja vesi yhdistyy.
  No, vahinkoa ei kuitenkaan tapahtunut muutoin kuin että haju sisällä oli aika ikävä muutaman tunnin. :/

 5. Anne V. says:

  Innostuin myös ruusuista, mutta en ollut kovin tyytyväinen lopputulokseen. Ensinnäkään steariini ei kellunut kunnolla veden päällä, joten en saanut sitä tarttumaan ruusuihin. Luulin, että siitä olisi tullut vähän väriäkin ruusuihin. Syttymäänkään en meinannut saada ruusua millään!

 6. MarLi says:

  Ihania ruusuja täällä taas ja selkeät kuvaohjeet! Ihania!
  Miten olet tehnyt nuo rasiassa olevat kun näyttävät niin punaisilta?!
  Omistani tuli harmaita, vaikka steariini oli ihan vihreää…

  Hyvä idea tuo keltainen munakenno, en muistakaan että niitä onkin keltaisiakin, taitaa olla vaaleanpunaisiakin, pitääkin pitää kaupassa silmät auki :)

  Mä olen aikoinaan tehnyt paljon kynttilöitä ja nyt kerran näitä sytykeruusuja opettelin, kohta teen uuden satsin.
  Mutta mä en koskaan käytä vettä sterariinin kanssa. Monessa paikassa siitä varotellaan, miten veden pitää olla kuumaa eikä kylmää/jäähtynyttä vettä saa mennä steariiniin… yms. Monelta olen kuullut miten tuo yhdistelmä ei toimi, kellä savuaa kellä mitäkin.
  Olkaa oikeesti tosi tosi varovaisia.

 7. risulintu itse says:

  Varovaisuutta ei tosiaan voi kynttilähommissa riittävästi korostaa. Onneksi TuijaR selvisi pelkällä pahalla käryllä.

  Kun sulattelin kynttilänpätkiä jämä-kynttilävalua varten käytin apuna niitä tavallisimman kokoisia säilyketölkkejä. Levy oli koko ajan veden lämmettyä 2:lla tai 3:lla ettei vesi jäähdy, mutta ei kiehukaan (suurin teho on 6) ja vettä oli niin vähän, että purkki pysyi varmasti pystyssä. Seisoin vieressä koko ajan. Itse purkki ei kuumennut niin, etteikö siitä olisi voinut paljain käsin ottaa kiinni.

  AnneV: olikohan sinulla jotain omituisia kynttilöitä? Itsellä oli lähinnä kruunu/kilokynttilöiden jämiä ja punaisissa ruusuissa tuoksukynttilän jämä. Entä pienensitkö levyä niin, ettei vesi poreillut jatkuvasti? Itse otin kattilan levyltä sivuun ja levyn pois päältä, että steariini oli tasaisena kalvona kuuman veden päällä.

  Laitan noista rasiassa olevista ruusuista vielä paremman kuvan seuraavaan postaukseen, sillä niistä tuli tosiaan hyvänvärisiä ja -tuoksuisia. Ruusut oli tehty vaalean- ja tummemman harmaasta kennosta.

  Leppoisaa sunnuntaipäivän jatkoa!

 8. TuijaR says:

  Onni onnettomuudessa tosiaan minulla. :) aion tehdä niitä kyllä lisääkin ja keskittyä silloin vain ja ainoastaan siihen, mitä olen tekemässä. Omaa hölmöyttänihän kävi niinkuin kävi.
  Yritän saada kuvan omaan blogiini kun ovat valmiit nämä toisetkin. :)

 9. Klemmari2 says:

  Minäkin olen harjoitellut moisia ruusuja väsäämään, mutten vielä ole päässyt steariinivaiheeseen. Tänään tuli mieleen, että kun Sinä Risulintu kaikkea keksit, niin mitä uutta keksit wc- ja keittiöpaperirullista? Tuossa aiemmin tuli maininta ruusuihin, mutta mitä muuta niistä vois tehdä? Itsellä kun ei lamppu syty:-)

 10. risulintu itse says:

  Rullia olen itsekin nurkissa jemmaillut ja käsissä pyöritellyt, mutta en ole ehtinyt vielä mitään tekemään. Rullilla on tässä taloudessa outo tapa hävitä jonnekin ja löytyä jostain toisaalta silputtuna ;)

  Tämä Päivin blogissa ollut kranssi-idea on ollut toteutettavien listalla jo pidempään, kurkistakaapa:
  http://www.piiroo.vuodatus.net/blog/248867

 11. Hanne says:

  Hauska idea nuo sytykeruusut! Eikö esim. takan pohjalle jää steariinia, jos näillä sytyttää?

 12. risulintu itse says:

  En ole kyllä mitään normaalituhkaa kummempaa kakluunin pohjalta löytänyt, että uskoisin näiden katoavan taivaan tuuliin muun puuaineksen mukana.

  Näitä on aika jännä käyttää. Ennen sai vahtia pesää ja pitää luukkuja auki, kun tuntui sammuvan vaikka pisti vain reikäluukut kiinni tai käänsi tulelle selkänsä. Nyt riittää kun laittaa tuon ruusun sinne puiden keskelle palamaan ja laittaa luukut kiinni :) Hieman normaalia enemmän pesässä on “rytinää ja ritinää” mutta se voi kyllä johtua kosteista sekapuista (ei siis pelkkää koivua).

  Kannattaa ehdottomasti kokeilla tällaisia tai jos tulipesä oikuttelee ja itse taidan vielä kokeilla riittäisikö tuolle omalle kakluunille AnneM:n tapa (=ensimmäinen tämän postauksen kommentti).

 13. Klemmari2 says:

  Kiitos vinkistä:D

 14. Anonymous says:

  harmi että niin moni vaihtaa vuodatuksesta, joka on kotimainen!, tänne lukijaepäystävälliseen blogiin. no, monta potentiaalista lukijaa häipyy kuin tuhka tuuleen… mm. minä.

 15. Tuikku says:

  Kauniita, kauniita ruusuja ovat. Nyt alkaa meikäläiselläkin kennojen keräys uudestaan. Poltimme pelkät kennot tässä keväällä pois vajasta. Itse ostin sytytys-ruusun pari vuotta sitten Verlan ruukin alueen pienestä putiikista. Ruusut oli tehty ulkomaisten omenien “välipahvista”. Ovat tumman violetit. Eipä ole kaikkia vielä poltettu:)

 16. Klemmari2 says:

  Juu, kyllä vähän ritisee. Joskus enemmän ja joskus vähemmän. Onkohan se ääni seoksesta kiinni?

 17. Hannuli says:

  Hei,

  Ruusut ovat todella mahtava idea! Kiitos Risulinnulle, että olet laittanut hyvät ohjeet sivuillesi.
  Isäni ja mieheni suhtautuivat aluksi aika skeptisesti ruusuihin, mutta kerta kokeilun jälkeen voisin sanoa heidän ihastuneen niihin ;-)
  Itse saan takan aina huonosti syttymään mutta ruusuilla se onnistui ensimmäisellä kerralla.

 18. Pingback: Tulge homme Jõululaadale! « sisaliku tee kivil

 19. amma says:

  Kiitos! munakennojen ilo sanomaa viety eteenpäin ;)

 20. Heidi says:

  Meillä ruusut saivat sytytyslangan helpottamaan sytyttämistä. Ennen terälehtien asettelua parsinneulan avulla kalastajalangasta lenkki kiinni (vähän kuin ompelisi napin) kennon pohjaan ja terälehdet sitten sen ympärille.
  Ruusut ovat aivan ehdottomia mökillä, varsinkin jos talvella tulee käytyä ja puut on vähän kosteita. Mietin miten saisin vakuutetuksi anopin siitä ettei steariinistä tule mitään onglmia takassa..

 21. Tinttarella says:

  Olen tehnyt jo monta satsia sytykeruusuja ja antanut niitä myös “takallisille” ystäville lahjaksi. Steariinihan palaa pois tulessa, eikä sitä yhdessä ruusussa edes kovin paljoa ole. Meillä maalla sytytetään nyt kaikki tulisijat aina ruusulla, niin pönttöuuni kuin leivinuuni ja hellakin, joten ruusuja kuluu. Olen jo joutunut pyytämään ystäviäni laittamaan talteen niin munakennoja kuin kynttilänjämiäkin.

 22. Näprääjä says:

  Aivan ihana kierrätys idea monessakin suhteessa! Tulipa vain mieleeni, että onko kukaan kokeillut tehdä ns. huurteisia ruusuja ripottelemalla kosteaan steariinipintaan jotain “kiiltävää”? Toimiiko jokin elintarvike esim. sokeri? Suola?

 23. risulintu says:

  Jostain muualta olen lukenut, että askartelukimalletta olisi ainakin kokeiltu. Koristekäyttöön tuleviin ruusuihin voi kokeilla melkein mitä vain, mutta oikeasti poltettaviin en kamalasti “lisämausteita” laittaisi, ettei ala puiden sytyttämisen sijaan räiskimään tai lennättämään kipinöitä pesästä.

  Jos Näprääjä kokeilet lisätä ruusujen päälle jotain, niin ota aineet viereen valmiiksi, ohut steariinipinta kuivuu nopeasti kastamisen jälkeen.

 24. Näprääjä says:

  Näin itsekin ajattelin, että suola voi ainakin tehdä kivat tepposet uunissa :) Toisihan tietynlaista jännitystä elämään, vaikka halloweenina :)) Tuoksut tietysti sitten eri juttu, mutta sokeri ei ehkä niin paha, varsinkin jos steariinin seassa vielä vaikka vaniljatuoksukynttilää mukana tai mansikkaa etc. Kokeiltava tietysti ensin ennen kuin kenellekään ystävälle tms. moisia lahjoittaa. Kiitos vinkeistä!

 25. Minilace says:

  Mitä jos/kun on tavallisen harmaan värisiä kennoja ja pelkästään valkoisia kynttilän pätkiä, mutta väriä tahtoisi ruusuihin. Voiko steariinia jollakin konstilla värjätä? Hämärääkin hämärämpi muistikuva on kynttiläväreistä, mutta onko niistä kokemusta. En ole vielä ryhtynyt ruusujen tekoon tuon väriasian vuoksi.

 26. Kirsukka says:

  Olisi ihanaa, jos joku keksisi runon mukaan sytykeruusuista, itse kun olen todella huono runoilija. Jokin pieni runo, jossa kerrottaisiin mikä sytykeruusu on ja mitä sillä tehdään. Se voisi sitten kiinnittää paketin päälle ja ojentaa lahjaksi myös ihmiselle joka ei tiedä mikä sytykeruusu on.

 27. risulintu says:

  Niinpä.. omaan runosuoneeni kun en oikein voi luottaa. Osaan vain kirjoittaa tylsiä ohjeita tyyliin puut pesään, ruusu kylkeen, ruusu tuleen jne..

  Jos keksit tai löydät jotain “sytyttävää” niin kerropa tännekin :)

 28. Kirsuli says:

  Minäkin olen tehnyt monia satoja sytykeruusuja. Kynttilän jämät ei enää riittänyt ja olen käynyt ostamassa steariinia ja parafiinia sekä kynttilänvärjäys ainetta askartelukaupasta. Ruusut olen tehnyt suurtalouteen toimitetuista kennoista, niistä tulee kauniimpia kuin kaupan kennoista(kaupan kennot sen verran paksumpaa tavaraa). Ihania antaa tulias lahjaksi joka vuoden aikaan :)

 29. Linda says:

  Moi.. Olen tehnyt yli 2000 ruusua , hienoja tulee kun laittaa glitteriä/hilettä lisäksi ruusujen päälle. Niitä on tosi kiva tehdä.